Το σχέδιο των … επόμενων 100 ημερών

0

Στο προσκήνιο και άλλα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας

——————————————————————————

Μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου με τη μη περικοπή των συντάξεων, την ειλημμένη απόφαση για μόνιμα θετικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ από 1.1.2019 και την ανακοίνωση της απόδοσης κοινωνικού μερίσματος για 3,5 εκατομμύρια πολίτες, κλείνει ο πρώτος κύκλος της μεταμνημονιακής περιόδου για την κυβέρνηση. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι κατά την τετραετία 2015-2018 ελήφθησαν αρνητικά μέτρα σχεδόν 10 δισ. ευρώ και θετικά 3,5 δισ. ευρώ (κοινωνικό μέρισμα 2016 – 2017 – 2018 και θετικά μέτρα 2019), όταν την περίοδο 2010-2014 ελήφθησαν αρνητικά μέτρα 65 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μείγματος και από την παρούσα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, οι νέες 300.000 θέσεις εργασίας με τη συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας στο 18,6% τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν το 2014 ανερχόταν στο 27%, μαρτυρούν τις βελτιωμένες συνθήκες σε κοινωνικό επίπεδο, αν και μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Μπορεί να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο η ανεργία των νέων 15-24 ετών (36,6%), ωστόσο πριν από μια τετραετία ήταν στο επίπεδο του 60%.

Από εκεί και πέρα, η ανάπτυξη κινείται με ταχύτητα 2,1%, ενώ του χρόνου αναμένεται να αγγίξει το 2,5% σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, όπως θετικά κινούνται και οι εξαγωγές (πρόβλεψη για +5,8% το 2019), ο τουρισμός (αναμένονται 32 εκατομμύρια τουρίστες φέτος), οι άμεσες ξένες επενδύσεις (αναμένεται ρεκόρ δωδεκαετίας φέτος).

Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία δεν έχουν επιλυθεί και χρήζουν προσοχής, όπως το γεγονός ότι περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στην εφορία, παρά το ότι το συντριπτικό ποσοστό τους οφείλει “λίγα” σε απόλυτο αριθμό, ενώ τα “μεγάλα” χρέη αφορούν λίγες χιλιάδες ΑΦΜ. Παράλληλα, το Δημόσιο οφείλει σε ιδιώτες ένα ποσό που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να μηδενιστεί σύντομα το προαναφερόμενο ποσό, κάτι το οποίο θα δώσει “ανάσα” σε αυτό που ονομάζεται πραγματική οικονομία.

Τι θα γίνει με τον Νόμο Κατσέλη;

Παράλληλα, η κυβέρνηση ρίχνει το «βάρος» της σε δύο πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία φορούν χιλιάδες οικογένειες, και δεν είναι άλλα από τον Νόμο Κατσέλη και τις 120 δόσεις, ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τα χρέη των πολιτών στο δημόσιο. Για το μεν πρώτο εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξάμηνη παράταση του νόμου (λήγει στις 31.12.2018), μέχρι να καταρτιστεί ένα άλλο πλαίσιο ή να γίνει αντικατάσταση του παρόντος νόμου με έναν νέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εξετάζονται διάφορα σχέδια μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Εστία» που εφαρμόζεται στην Κύπρο και το οποίο προβλέπει την καταβολή από το κράτος του 1/3 της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών. Εάν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα βασικά κριτήρια συμμετοχής των δανειοληπτών θα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ «κουρεύεται» σημαντικό μέρος του κόκκινου δανείου με βάση τη διαφορά της σημερινής αξίας του ακινήτου και εκείνης που είχε όταν αγοράστηκε. Η ρύθμιση που προτείνεται στον δανειολήπτη προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση για την αποπληρωμή του δανείου, η οποία καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

120 δόσεις

Σε σχέση με τις 120 δόσεις, ο στόχος της κυβέρνησης είναι με τη νέα ρύθμιση να καλυφθούν όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε αυτή την κατηγορία θα δοθεί έμφαση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και στις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστικού για τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση.

Έξοδος

Τα δύο προαναφερόμενα νομοθετήματα αναμένεται να έρθουν -αν δεν αλλάξει κάτι- στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει καταρτιστεί και το χρονοδιάγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τις «εξόδους» του 2019. Οι συνθήκες στην Ιταλία φαίνεται να καταλαγιάζουν και η Ελλάδα θα είναι έτοιμη σε κάθε στιγμή να δείχνει προς όλες τις πλευρές ότι έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

*Ρεπορτάζ του Γιάννη Αγουρίδη στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ»

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com