Στη Λάρισα παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για τους Ρομά η αν. υπ. Θεανώ Φωτίου

0

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ομαλή ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία παρουσίασε από τη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στη 2η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ».

———————————————

Η Θ. Φωτίου τόνισε πως «είναι χρέος μας να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ειρηνικής συνύπαρξης. Οι μεν πρέπει να ανοίξουν τις καρδιές τους και οι δε να σταματήσουν τις παραβατικές συμπεριφορές».  Όπως σημείωσε η ίδια, «ήρθα στη Λάρισα για να ακούσω όλες τις αντιπροσωπείες των Ρομά που βρίσκονται στην πόλη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης».

Η Θ. Φωτίου μίλησε για την λειτουργία των πολυκέντρων στις κοινότητες των Ρομά σε όλη την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ και στα οποία – όπως είπε – θα λειτουργούν μεταξύ άλλων υπηρεσίες υγείας, ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά, αλλά και χώροι με πλυντήρια και υπηρεσίες υγιεινής.

«Στην χώρα μας, δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο απαξίωσης και γκετοποίησης των Ρομά, με ευθύνη και των δυο πλευρών, κάτι που οφείλουμε να σταματήσουμε. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η πρόταση μας για δημιουργία Πολυκέντρων, τα οποία αφορούν σύγχρονους οικισμούς Ρομά, προσβάσιμους σε όλους, με σύγχρονες υποδομές υγιεινής, χώρους διδασκαλίας και υπηρεσίες υγείας», τόνισε η Θεανώ Φωτίου.

Επίσης η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και σε ένα νέο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των Ρομά που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες, στο οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν για να ενημερώνονται για ότι τους αφορά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φωτίου μίλησε επίσης για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε που αφορούν την δυνατότητα μετεγκατάσταση όσων Ρομά επιθυμούν σε κατοικίες, αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας του υπουργείου με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.

Μεταξύ άλλων η κ. Φωτίου μίλησε για την σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος της αστικοδημοτικής τακτοποίησης των Ρομά, σημειώνοντας ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να λυθεί. «Πρέπει να το λύσουμε. Πρέπει να μπορείτε να έχετε όλοι ταυτότητες και να είστε όλοι νόμιμοι πολίτες του κράτους αυτού» τόνισε.

Επίσης η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στους γάμους των Ρομά, σε πολύ μικρές ηλικίες, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όπως είπε η υπουργός η ίδια σκέφτεται το ενδεχόμενο να πρέπει η πολιτεία να απαγορεύσει τους γάμους σε μικρές ηλικίες, τονίζοντας ότι με τους γάμους σε ηλικίες 12 ή 13 ετών οι γυναίκες καταδικάζονται. «Είναι έγκλημα γιατί είναι παιδιά και δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο» είπε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε τέλος και για την ανάγκη οι Ρομά να ενταχθούν στην εκπαίδευση, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης προς όλους τους Ρομά που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Από τη θέση της πολιτείας οφείλουμε να πείσουμε τους γονείς πως ο δρόμος του μέλλοντος για τα παιδιά τους, περνάει μέσα από τα σχολεία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com