Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη, αποδοχή

0

Η αποτροπή των περικοπών στις συντάξεις είναι μια μεγάλη νίκη αυτής της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή και πριν τα Μνημόνια τελειώσουν έθεσε αυτόν τον στόχο. Τον διαπραγματεύτηκε με αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία μέσα σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχαν διαφορετικές στάσεις και απόψεις.

Τον διεκδίκησε και τον πέτυχε, επειδή, παρά τα στενά περιθώρια, είναι μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.

Η αντιπολίτευση είχε βασίσει τεράστιες πολιτικές ελπίδες στην κοινωνική δυσαρέσκεια που θα προκαλούσε η περικοπή των συντάξεων. “Υπογράψτε χωρίς καθυστέρηση” φώναζαν όταν το ΔΝΤ απαίτησε προνομοθέτηση του μέτρου. “Δεσμευτείτε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί” είπαν στον Μοσκοβισί. “Αν δεν κόψετε τις συντάξεις, μας δυσκολεύετε” είπε, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές, ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ.

Προέβαλαν συστηματικά κάθε επώνυμη ή ανώνυμη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη. Εμφάνισαν τις περικοπές ως δεδομένες -ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης περισσότερο από όλους- σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φτιάξουν κλίμα.

Έβγαλαν «λαγούς» να εξηγήσουν γιατί η μη περικοπή είναι ολέθρια για την οικονομία. Προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση “από τα αριστερά” καταθέτοντας τροπολογία για μονομερείς ενέργειες. Το πάλεψαν μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα και με fake news, όπως το προχθεσινό των «Νέων».

Τώρα: “Ε, ναι, δεν είναι κάτι σπουδαίο. Και ο λαός υποφέρει από τα πλεονάσματα” λένε αυτοί που κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ της χώρας και φάγανε μισό δισ. από τις τράπεζες.

Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη, αποδοχή. Η Ν.Δ. διαχειρίζεται την πολιτική ζημιά που προκάλεσε στον εαυτό της επενδύοντας στην αδιαλλαξία των Ευρωπαίων και στις σκληρές επιπτώσεις των περικοπών.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com