Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Πρόσω ολοταχώς για τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου πανεπιστημίου στην Ελλάδα

0

Η “Αυγή” παρουσιάζει το φιλόδοξο εγχείρημα του υπ. Παιδείας – Εντός Νοεμβρίου ψηφίζεται το σχέδιο νόμου που εμπλέκει τα τρία μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας και Γεωπονικό, αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο μεταξύ υπουργείου Παιδείας, πρυτανικών αρχών, ακαδημαϊκής κοινότητας και τοπικών κοινωνιών ανέδειξαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που περιλαμβάνει την ίδρυση πανεπιστημίων μέσω των συνεργείων και των ενοποιήσεων, τη δημιουργία νέων Σχολών και Τμημάτων, αλλά και τη συγκρότηση καινοτόμων ερευνητικών δομών στα ΑΕΙ.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του δεύτερου μεγαλύτερου στη χώρα μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή και εισάγεται τις επόμενες μέρες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με στόχο να ψηφιστεί εντός Νοεμβρίου. Στο εγχείρημα εμπλέκονται τα τρία μεγάλα Πανεπιστήμια, Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ και Γεωπονικό, αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Απάντηση στις διεθνείς προκλήσεις

“Η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε συνολικά το εγχείρημα, καθώς αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας μετά τη δεκαετία του ’80. Οι ενδιάμεσες αφορούσαν κυρίως διοικητικά ζητήματα. Επομένως σήμερα καλούμαστε να ξανασκεφτούμε τη σχέση και τον ρόλο των πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων αλλά και τον εμπλουτισμό των ΑΕΙ με γνωστικά αντικείμενα αιχμής” δηλώνει στην “Α” η αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου. “Πρόκειται για μια κομβική στιγμή, καθώς αλλάζει σταδιακά όλος ο ακαδημαϊκός χάρτης”.

Μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκτείνεται σε πέντε πόλεις, τον Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λαμία με 18 Τμήματα. Χωρίς να αλλάζει η γεωγραφική κατάτμηση, το νέο πανεπιστήμιο αποκτά νέα αρχιτεκτονική με την ένταξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, την ίδρυση δύο Σχολών, Τεχνολογίας και Οικονομικών – Διοικητικών Επιστημών, ενώ δημιουργούνται 22 νέα Τμήματα.

“Ένα από τα θετικά στοιχεία του εγχειρήματος είναι ότι εξυπηρετεί τις αρχές της ισονομίας” αναφέρει η κ. Λαλιώτου. “Ας σκεφτούμε έναν νέο άνθρωπο που ζει στην Αθήνα και έναν που ζει σε μια πόλη της Θεσσαλίας. Αν ο δεύτερος δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι του, μέχρι σήμερα είχε να επιλέξει ανάμεσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό γνωστικών αντικειμένων σε σχέση με εκείνα που προσφέρουν, για παράδειγμα, τα Ιδρύματα της Αθήνας. Η δημιουργία μεγάλων πανεπιστημίων στην Περιφέρεια έρχεται να θεραπεύσει αυτή την άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και να συγκρατήσει τον νεανικό πληθυσμό στις διάφορες περιοχές της χώρας, ειδικά στην κεντρική Ελλάδα” όπως αναφέρει. “Έχω την αίσθηση ότι σιγά – σιγά αίρεται η διάκριση που υπήρχε μεταξύ των μεγάλων πανεπιστήμιων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εκείνων της Περιφέρειας” προσθέτει.

Άλλωστε από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να δούμε ποια θα είναι και η στάση των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών που πρόκειται να εγκαινιάσουν τα νέα Τμήματα. Οι ενεργοί φοιτητές των ΤΕΙ, πάντως, που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους εντάσσονται αυτοδικαίως στα πανεπιστήμια και έχουν δύο δυνατότητες είτε να εξεταστούν στα εναπομείναντα μαθήματα και να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ ή να δώσουν επιπλέον μαθήματα (που θα ορίσουν τα νέα Τμήματα) προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Ίδρυση ερευνητικών κέντρων

Εκτός από τις νέες Σχολές και τα νέα Τμήματα δημιουργούνται παράλληλα νέα ερευνητικά κέντρα στα ΑΕΙ, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα δίκτυο έρευνας και καινοτομίας που συνδέει τα πανεπιστήμια με τα ερευνητικά ινστιτούτα.

Στον Βόλο ιδρύεται το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ», το οποίο θα αποτελείται συνολικά από έντεκα ινστιτούτα της Περιφέρειας, ενώ το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας στη Λάρισα θα υλοποιεί -σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή- παραγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αγροτικό και οικολογικό τομέα.

“Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει διττό χαρακτήρα, τον εκπαιδευτικό και τον ερευνητικό. Η πρωτοβουλία της Πολιτείας να δημιουργήσει ερευνητικά κέντρα μέσα στα πανεπιστήμια έρχεται να ενισχύσει τον ερευνητικό χαρακτήρα των Ιδρυμάτων και να αυξήσει τη δυναμική τους” επισημαίνει η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου. “Μας επιτρέπει να αντλήσουμε πόρους για τη διεξαγωγή της έρευνας, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουμε ερευνητικό δυναμικό που βρίσκεται εντός ή εκτός Ελλάδας. Οι ερευνητικοί αυτοί πόλοι θα καθορίζουν άλλωστε μελλοντικά και την ερευνητική στρατηγική της χώρας” επισημαίνει.

Επιπλέον το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΔΕ) στην Άμφισσα που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έρχεται να συνδράμει στην ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή των Δελφών.

Πανεπιστήμιο Αθηνών – Γεωπονικό

Την ίδια ώρα, το εγχείρημα περιλαμβάνει την ενίσχυση δύο μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ορισμένα Τμήματα να ενσωματώνονται κατ’ εξαίρεση στο Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο ΕΚΠΑ ιδρύονται η Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας στα Ψαχνά Ευβοίας και δέκα νέα Τμήματα, ενώ το Γεωπονικό βγαίνει αισθητά κερδισμένο, καθώς υπερδιπλασιάζεται στον αριθμό των Σχολών και των Τμημάτων. Συνολικά ιδρύονται πέντε Σχολές. Η Σχολή Επιστημών των Φυτών, Επιστημών των Ζώων, Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Επιστημών Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ενώ δημιουργούνται συνολικά εννέα Τμήματα.

Παράλληλα προβλέπεται η κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο χωρίζεται σε δύο Τμήματα, το Τμήμα Φιλοσοφίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο Τομέας Ψυχολογίας εντάσσεται στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής.

Για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας ιδρύεται στην Αθήνα το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ), το οποίο θα είναι επιφορτισμένο, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και έργων. Θα αποτελείται συνολικά από 15 Ινστιτούτα της πρωτεύουσας ανάμεσα στα οποία το Ινστιτούτο Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακρίβειας, Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Γραμμάτων, Ιστορίας, Πολιτισμού και Τεχνών, Επιστήμης Δεδομένων και Έξυπνων Τεχνολογιών κ.ά.

Καινοτόμος πρωτοβουλία είναι επίσης η δημιουργία της Τεχνόπολης Ευρίπου στη Χαλκίδα που θα λειτουργεί ως χώρος ανάπτυξης καινοτόμων ερευνητικών, αναπτυξιακών και πολιτιστικών δομών.

Τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά

Για πρώτη φορά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας αναμένεται να λειτουργήσουν αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Στο ΕΚΠΑ θα λειτουργήσει το BA Program in the Archeology, History, and Literature of Ancient Greece και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα, το European Department of Sport and Exercise Science.

Νομιμότητα στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών

Καθοριστικό βήμα για την τήρηση της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας αποτελεί η επαναφορά της κρατικής εποπτείας αναφορικά με τη λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, η οποία είχε αποσυρθεί το 2014. Με διάταξη του νομοσχεδίου νομοθετείται εκ νέου η άσκηση ελέγχου για την τήρηση της νομοθεσίας, ενώ θεσπίζονται κυρώσεις και… τσουχτερά πρόστιμα.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως η λειτουργία χωρίς άδεια φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, η συστέγαση με ιδιωτικό σχολείο, η απασχόληση διδακτικού προσωπικού χωρίς νόμιμη πρόσληψη ή χωρίς τα τυπικά προσόντα, η παρεμπόδιση άσκησης ελέγχου από εποπτεύουσα αρχή, αλλά και η μη υποβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα, προβλέπεται η επιβολή προστίμων έως και 10.000 ευρώ, η προσωρινή ή οριστική ανάκληση αδειών.

*Ρεπορτάζ της Χρύσας Βαινανίδη στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ»

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com