Τα ιερά και τα όσια της Ν.Δ.

0

Οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν και επίσημα την ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης. Το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και πώς θα διαχειριστεί τη συζήτηση αυτή παραμένει άγνωστο.

Η γραμμή της κάθετης πόλωσης, που έχει επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και η σταθερή του άρνηση να μπει σε οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση, για οποιοδήποτε θέμα και μέχρι να επιτρέψει η εξουσία στους “νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας”, δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για αισιοδοξία. Πόσο μάλλον όταν πίσω από την αδιαλλαξία αυτή κρύβεται μια βαθύτατη πολιτική και προγραμματική ανεπάρκεια και η αδυναμία της να τοποθετηθεί πάνω σε σοβαρά θεσμικά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, τα συνταγματικά “ιερά και όσια” της Ν.Δ. πρέπει να θεωρούνται λίγο έως πολύ δεδομένα. Είναι η προστασία των επενδύσεων από κάθε περιβαλλοντικό και χωροταξικό περιορισμό, καθώς και από κάθε νομοθεσία που κατοχυρώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι το δικαίωμα των επιχειρηματιών να μπουν στο εμπόριο πτυχίων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης -και μάλιστα με κρατική χρηματοδότηση. Είναι η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που θα γυρίσει τη χώρα στο πελατειακό κράτος τής προ του 1909 εποχής.

Και, βεβαίως, είναι η διατήρηση του σημερινού αναχρονιστικού πλαισίου των σχέσεων της Εκκλησίας με το κράτος, που τροφοδοτεί την ακροδεξιά δεξαμενή ψήφων της Ν.Δ.

Τέτοιες θέσεις η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα μπορέσει να υποβάλει σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο επιχειρημάτων. Το πιθανότερο είναι ότι θα προτιμήσει να αποδράσει. Ελπίζοντας ότι έτσι θα περισώσει και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, από τον οποίο αποστασιοποιείται στα λόγια, αλλά φρόντισε, ως κυβέρνηση, να περισώσει.

*Το κύριο άρθρο της Αυγής την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com