Η μεταμνημονιακή εποχή άρχισε

0

«Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια χωρίς δάνεια διάσωσης, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010».

Η εκτίμηση δεν είναι του Αλέξη Τσίπρα, είναι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο ESM, που είναι ο βασικός δανειστής μας, υπογραμμίζει ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, το ΑΕΠ αυξάνεται, το δημόσιο έλλειμμα από -15,1% του ΑΕΠ το 2009, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,9% το 2017, η ανεργία μειώθηκε από 27,6%, στο 19,5 %, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχωρούν από το 36,2% το 2012, στο 4 %, για πρώτη φορά μετά το 2016».

Ως ήταν φυσικό, στα ελληνικά ΜΜΕ, που μέχρι το 2015 υμνούσαν τα μνημόνια, η έκθεση του ESM δεν άρεσε καθόλου, πέρασε στα «ψιλά». Δεν συμφέρει στην αντικυβερνητική προπαγάνδα των καναλαρχών και των μεγαλοεκδοτών, ενώ απογυμνώνει από επιχειρήματα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καταστρέφει την καταστροφολογία τους.

Ο ESM δίνει και άλλα στοιχεία: Στο 1ο μνημόνιο – κυβέρνηση Παπανδρέου – ο δανεισμός ήταν 73 δισ. ευρώ. Στο 2ο μνημόνιο – κυβέρνηση Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου – ο δανεισμός ήταν 153,8 δισ. ευρώ. Σύνολο δανεισμού στο 1ο και 2ο μνημόνιο: 226,8 δισ. ευρώ. Στο 3ο μνημόνιο – κυβέρνηση Τσίπρα- ο δανεισμός ήταν 61,9 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας ήταν στο 1ο και 2ο μνημόνιο 68,9 δισ. ευρώ. Στο 3ο μνημόνιο ήταν 6,4 δισ. ευρώ, αλλά αν αφαιρεθούν τα 2 δισ. ευρώ – το μέρισμα του 2016 και του 2017 – που επέστρεψαν στην κοινωνία, μένουν 4,4 δισ. ευρώ και εκκρεμεί το μέρισμα του 2018. Επίσης, τα 61,9 δισ. ευρώ του μνημονίου Τσίπρα είχαν επιτόκιο κάτω του 1%, ενώ στα δύο πρώτα μνημόνια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το επιτόκιο πλησίαζε το 3 %. Επιπλέον, τα 96,4 δισ. ευρώ από τα 153,8 δισ. ευρώ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με την διαπραγμάτευση Τσίπρα, επεκτάθηκαν κατά 10 χρόνια και τα επιτόκια μειώθηκαν. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «η χειρότερη όλων των εποχών» τότε οι προηγούμενες τι ήταν;

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον οδήγησαν την χώρα στην ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ αλλά και απέτυχαν να την βγάλουν από τον μνημονιακό εφιάλτη, παρά τον υπέρογκο δανεισμό και τα υπερβολικά μέτρα λιτότητας . Η αποτυχία τους ναρκοθέτησε και το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ-Οικολόγων παρέλαβε την πλήρη διάλυση της οικονομίας, το χάος. Αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και λοιπές υποχρεώσεις. Ο νέος δανεισμός ήταν αναπόφευκτος. Ο πειρασμός για σύγκριση είναι μεγάλος. Η «ανίκανη» κυβέρνηση Τσίπρα έχει σήμερα αποθεματικό πάνω από 25 δισ. ευρώ. Τι σύγκριση να κάνεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την ίδρυσή του, ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, ποτέ δεν πήρε απόφαση για έξοδο από την Ευρωζώνη και εγκατάλειψη του ευρώ. Ο Αλ. Τσίπρας προσέφυγε σε δημοψήφισμα και ενδυναμωμένος από το αποτέλεσμα διαπραγματεύτηκε το νέο δανεισμό με προοπτική την έξοδο από τα μνημόνια και την ρύθμιση του χρέους.

Επί τη ευκαιρία, να θυμίσουμε σε όσους κάνουν φθηνή προπαγάνδα ότι το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα αφορούσε το σχέδιο Γιούνκερ και όχι την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωζώνη, όπως προπαγάνδιζαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, οι «μένουμε Ευρώπη» και οι εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Ο κύκλος των μνημονίων έκλεισε στις 20 Αυγούστου. Ο Αλ. Τσίπρας τήρησε την υπόσχεση του για έξοδο από τα μνημόνια. Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛΛ (ΠΑΣΟΚ) βρέθηκαν σε κενό στρατηγικής. Δεν μπορούν πλέον να ψαρεύουν στα θολά μνημονιακά νερά. Αντιλαμβάνονται ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πρέπει να παρουσιάσουν πολιτικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα και τι πρόγραμμα να παρουσιάσει η Ν.Δ.; Πρόγραμμά της είναι το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του ΔΝΤ: απολύσεις, ανεργία, λιτότητα, μειώσεις μισθών, συντάξεων, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποίηση των πάντων και στο βάθος η αποθέωση του επιχειρηματικού κέρδους, οι λίστες Λαγκάρντ, οι off shore εταιρείες!

Οι πληρωμένες δημοσκοπήσεις, το ψέμα, η συκοφαντία και ο επικοινωνιακός «ντόρος» των φιλικών της ΜΜΕ δεν θα βοηθήσουν την Ν.Δ. να κρύψει το πρόγραμμά της.

Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ είναι ήδη στον προϋπολογισμό του 2019. Δεν είναι παροχολογία, είναι στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης προς όλους όσοι επλήγησαν οικονομικά από τα μνημόνια.

Το ξήλωμα των μνημονιακών νόμων έχει ήδη αρχίσει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Ακολουθεί η μη περικοπή των συντάξεων, η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού κ.α. Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο πρότυπο, βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Κύριο μέλημα της Αριστεράς ήταν πάντα η ευημερία του κοινωνικού συνόλου, ενώ των νεοφιλελεύθερων το επιχειρηματικό κέρδος, με συντριβή της εργασίας. Η διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στην Δεξιά ήταν και θα είναι χαώδης, ιδιαίτερα στην μεταμνημονιακή περίοδο, και αυτό προκαλεί πανικό στη Νέα Δημοκρατία και στους δορυφόρους της.

Κώστας Περίφανος, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας  

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com