Μάχη σε πολλά μέτωπα

0

Η μετά τα Μνημόνια εποχή έχει ξεκινήσει και το ζητούμενο τώρα είναι να στηριχθεί η κοινωνία. Μέσα σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που δεν θα είναι φυσικά χαλαρό και άνετο, η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για την εξασφάλιση ενός σταθερού επιπέδου κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη της εργασίας, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και την υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Απέναντι υπάρχει μια Νέα Δημοκρατία που εξαγγέλλει την αποσταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, την ελαστική εργασία, τις φοροαπαλλαγές για τους έχοντες. Τα δύο αυτά σχέδια συγκρούονται σε κάθε τους σημείο.

Ένα δεύτερο μέτωπο σύγκρουσης αφορά την κάθαρση και τη διαφάνεια. Πίσω από τη σπέκουλα της Ν.Δ. με τις τράπεζες κρύβεται η προσπάθεια να παρεμποδιστεί η έρευνα για τα θαλασσοδάνεια και, ιδιαίτερα, αυτά των κομμάτων. Ενώ σε ό,τι αφορά άλλα σκάνδαλα, που κόστισαν τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Νovartis, η πρόθεση της Ν.Δ. να σταματήσει τη διερεύνησή τους δηλώνεται ανοιχτά.

Γι’ αυτό άλλωστε η αντιπολίτευση θέλει άμεσα εκλογές, πριν οι υποθέσεις κλείσουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Ένα τελευταίο μέτωπο είναι αυτό του θεσμικού εκδημοκρατισμού. Η κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με υπεύθυνο αλλά και αποφασιστικό τρόπο, προωθώντας ώριμες τομές και επιδιώκοντας τη συσπείρωση μιας ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας γύρω από αυτές.

Αυτό είναι το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται από τώρα μέχρι τις εκλογές. Απέναντι σε μια αντιπολίτευση που θα δώσει τη μάχη με λάσπη και fake news, η κυβέρνηση οφείλει να προσανατολίσει τη συζήτηση στα πραγματικά επίδικα.

*Το κύριο άρθρο της «Αυγής» την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com