Δ. Τζανακόπουλος: Εγγυήσεις του δημοσίου για τα κόκκινα δάνεια – Δεν θα δημιουργηθεί bad bank (Βίντεο)

0

Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, δεν θα δημιουργηθεί bad bank, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον News 24/7

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά από τις δυσανάλογες πιέσεις που ασκήθηκαν. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η εικόνα δεν αντιστοιχούσε στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και των τραπεζών. Η ΝΔ φάνηκε ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά την αναταραχή στο Χ.Α. για να δικαιώσει το σενάριο που δεν της βγαίνει: το σενάριο καταστροφής της χώρας. Όλο αυτό θύμιζε ένα πολιτικό σορτάρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου θα αποκλιμακωθεί όταν φανεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια ενώ το α’ εξάμηνο οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Πέρα από την προσπάθεια επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, κομμάτι του σχεδιασμού μας είναι και η δημιουργία ενός μηχανισμού για να δοθούν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου (asset protection scheme). Δεν θα δημιουργηθεί bad bank.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικού αλλά δημοσιονομικού χαρακτήρα το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς στους αριθμούς. Έχουμε τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Αυτό λέμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μόνο για το 2019 αλλά μιλάμε για οριστική κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά το σοκ που αντιμετώπισε με το μαύρο που έπεσε αλλά ο αγώνας δεν κερδίζεται μέσα σε ένα βράδυ. Νομίζω ότι γίνεται κάτι παραπάνω από μια αξιοπρεπής προσπάθεια για μια δημόσια τηλεόραση στο ύψος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Δεν συμμερίζομαι την άποψη του κ. Φίλη. Η ΕΡΤ έχει εμπόδια να υπερβεί αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσει να σταθεί ως ένας πυλώνας ποιότητας στην ενημέρωση.

Το εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ δεν δικαιολογείται ούτε μπορεί να συμψηφιστεί με το εμπάργκο της κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ που είναι μια βιομηχανία ψευδών ειδήσεων. Δεν υπάρχει πρόθεση να άρουμε το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η ίδια η Κομισιόν έχει πει ότι κάθε δαπάνη ελέγχεται και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν κακοδιαχείριση. Το συγκεκριμένο ζήτημα συντηρείται στη δημοσιότητα για λόγους εντυπώσεων και με βάση κομματικές σκοπιμότητας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί στοιχείο κακοδιαχείρισης από αυτήν την Κυβέρνηση.

Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για ανθρωπιστική διαχείριση της κρίσης και της αναγνωρίζεται ότι έχει καταφέρει να κρατήσει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης καθαρό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας κλήθηκε να σηκώσει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό επειδή οι χώρες του διαδρόμου του Βίζεγκραντ έκλεισαν τα σύνορά τους. Η Ευρώπη δεν παίρνει τις πρωτοβουλίες που πρέπει και δεν διανέμει τα βάρη με τρόπο δίκαιο.

Από την πλευρά μας παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά όταν υπάρχουν ροές και οι προβλεπόμενες από τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου τότε δημιουργείται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι δύσκολη.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Η υπόθεση Novartis βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Κάναμε ό,τι έπρεπε και συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη με ο,τιδήποτε μας ζητηθεί. Ως προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη ασκούνται οι πρώτες διώξεις. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής ήδη γράφεται. Εκεί θα δούμε σημεία και τέρατα στην κυριολεξία. Για το Ερρίκος Ντυνάν κάνουμε προσπάθεια να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο μέσα από ένα σχήμα το οποίο προωθείται.

ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ καταγγέλλει παροχολογία και ονομάζει παροχολογία συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στις εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ ή τη βούληση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτέλους ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Είναι λογικό να λέει αυτά που λέει καθώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Όμως δεν είναι θέμα του ΣΕΒ η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και με αυτά που λέει ροσβάλλει την κοινωνική πλειοψηφία.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή. . Εχει σημασία αυτή η μάχη για τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για να περάσουν τα Βαλκάνια σε μια νέα εποχή σταθερότητας.

Είναι σωστή η πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ να περάσει την υπόθεση στο κοινοβούλιο. Στηρίζουμε την προσπάθειά του να αλλάξει το Σσύνταγμα. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μικρή αλλά μεγαλύτερη απ ό,τι εκείνη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τους απασχολήσει τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση αυτή έχει πολλά ακόμη να κάνει. Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος θα πορευτούν μαζί μέχρι τις εκλογές. Εχουμε πολύ δρόμο μέχρι τότε.

Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας θα την χάσει και αυτή. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει συνεχώς εκλογές. Δεν είναι σοβαρή αντιπολίτευση αυτή. Γιατί η κα Σπυράκη κράτησε μυστική τη συνάντησή της με τον κ. Ζάεφ; Τι μήνυμα του διαβίβασε; Είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη γι αυτή τη συνάντηση; Αν δεν τα απαντήσει αυτά θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αν η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να δείξουν ότι είμαστε πολιτικά απομονωμένοι, δεν θα τα καταφέρουν. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην είμαστε κοινωνικά απομονωμένοι.

Έλπιζε κανείς ότι μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που πήρε η σοσιαλδημοκρατία για το κόστος της σύμπλευσής της με τον νεοφιλελευθερισμό, το Κίνημα Αλλαγής κάτι θα καταλάβαινε, αλλά δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Επιμένει σε μια πολιτική ταύτισης με τη ΝΔ και στα εθνικά και στα οικονομικά θέματα, που δεν τους κάνει καθόλου καλό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ζωντανή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ να προσπαθήσει για την συνταγματική αναθεώρηση.

Μιλώντας στον ρ/σ 24/7, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και στηρίζει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της γείτονος. Προσέθεσε δε ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να δώσουν τη μάχη για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Σχετικά με τη συνάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, κρατώντας την μυστική εν μέσω διαπραγματεύσεων και έθεσε εκ νέου τα ερωτήματα: «Τι μήνυμα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ; Είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη συνάντηση; Για ποιο λόγο την κράτησε μυστική;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρέπει «να δώσουμε τη μάχη για την ειρήνη στο πεδίο των πολιτικών επιλογών, στο πεδίο της θέσης σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών». Όπως τόνισε, «εκεί θα κριθεί και το μέλλον των Βαλκανίων».

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αν καταθέσει άλλη μία πρόταση δυσπιστίας, θα την χάσει και αυτή. Σχετικά με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εδώ και τρία χρόνια ζητά εκλογές, χωρίς να εξηγεί το λόγο, ενώ για το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι υπάρχει μία κοινή πορεία με τη ΝΔ και πρόσθεσε ότι «δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα» από την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και επιμένει σε μία πολιτική ταύτισης με τις ακραίες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη.

Αναφορικά με την στάση του Πάνου Καμμένου, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και στο πλαίσιο της «έντιμης συμφωνίας» μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού «θα πορευθούν μαζί μέχρι τις εκλογές».

Χρηματιστήριο

Για το Χρηματιστήριο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, που ήταν δυσανάλογες, όπως αποδείχθηκε μετά την επαναφορά του Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα και των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Σημείωσε δε ότι η εικόνα δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική πορεία των τραπεζών και της οικονομίας.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, είπε ότι οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου μέσα στους επόμενους μήνες, όταν γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος και πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι τακτοποιημένα, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα πως, όταν η χώρα μας χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, θα το κάνει με βιώσιμο επιτόκιο.

Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την πρότασή του για προληπτική γραμμή στήριξης, εκφράζοντας την υπόνοια ότι «ενείχε μία σκοπιμότητα δικαίωσης» του κεντρικού τραπεζίτη. Είπε επίσης, ότι «έδειξε μεγαλύτερο ζήλο να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη». Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας «είναι περισσότερο παρεμβατικός από όσο πρέπει» σε θέματα που δεν πρέπει και σιωπά για θέματα που θα έπρεπε να είναι πιο παρεμβατικός.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας Bad Bank, καθώς και την περίπτωση να πληρώσει ο λαός τις τράπεζες, οι οποίες, όπως είπε, έχουν επάρκεια και βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης και θετικής πορείας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να «ανοίξουν την κάνουλα προς την πραγματική οικονομία» για να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, «λειτουργεί στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των πιστώσεων από την πλευρά του πιστωτικού συστήματος».

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ για την ανατάραξη στο Χρηματιστήριο, είπε ότι «φάνηκε σαν να επιχαίρει, αντί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» που αντιστοιχούσε στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας και την κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός για να δικαιώσει το σενάριο της καταστροφής, «που εδώ και τρία χρόνια δεν της βγαίνει». Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «διαρκώς διαψεύδεται» και τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει το παραμύθι της διαρκούς καταστροφολογίας».

Συντάξεις

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το «pacta sunt servanda» (σ.σ.ότι οι συμφωνίες είναι τηρητέες) από την πλευρά των εταίρων μας, δεν αμφισβητείται, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό που αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022. Είπε ότι έχουμε τη δυνατότητα γι’ αυτό και χωρίς την υλοποίηση της περικοπής των συντάξεων. Επανέλαβε επίσης, ότι έγινε αποδεκτό ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό και «το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε στους αριθμούς», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Τόνισε δε, για μία ακόμα αφορά, ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο «και θα γίνει αποδεκτό» από τους εταίρους. Μίλησε επίσης για οριστική κατάργηση του μέτρου.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι είναι «ολίγον τραγελαφικό» να κάνει κριτική το πολιτικό προσωπικό που οδήγησε στην καταστροφή της χώρας.

ΕΡΤ

Σχετικά με την ΕΡΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι, παρά τις αγκυλώσεις, γίνεται μία αξιοπρεπής προσπάθεια και έχουν γίνει θετικά βήματα, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Παππάς έδωσε ένα πολύ δύσκολο αγώνα. Σημείωσε επίσης, ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του Νίκου Φίλη. Τόνισε ότι το εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ δεν δικαιολογείται και δεν συμψηφίζεται με το εμπάργκο της κυβέρνησης προς την «βιομηχανία ψεμάτων» του Σκάι.

Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την καταγγελία γύρω από τη διαχείριση των κονδυλίων, επανέλαβε ότι πρόκειται για ψευδή καταγγελία και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης από την πλευρά της Ελλάδας. Όπως είπε, το ζήτημα συντηρείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αναφορικά με τη Μόρια, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σχετικά με τα σκάνδαλα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κουκουλωθούν και πρόσθεσε ότι «θα δούμε σημεία και τέρατα».

ΣΕΒ

Εξάλλου, απαντώντας σχετικά με τις προτάσεις του ΣΕΒ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι «επιζήμιες, προσβλητικές και οικονομικά αναποτελεσματικές» και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει ως παροχολογία τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Αναφορικά με τον κ. Λαφαζάνη είπε ότι η έρευνα ξεκίνησε με εντολή του εισαγγελέα και χαρακτήρισε τη διαδικασία εναντίον του «άδικη και άστοχη».

Για τον πόρισμα σχετικά με την αστυνομική βία στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνει όλες τις ενέργειες για να χυθεί άπλετο φως, κάνοντας λόγο για φασιστικού τύπου πρακτικές.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com