Χαρίτσης: «Ευθεία απειλή» για τις τοπικές κοινωνίες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

0

Στις προγραμματικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, για την τοπική αυτοδιοίκηση, στάθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, καυτηριάζοντας την πολιτική που υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους και περιστολή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό «αποτελούν μία ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εγείρουν και σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η πολιτική της Ν.Δ. «συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος», καθώς «συνδυάζει την οικονομική αφαίμαξη των δήμων μέσω της μείωσης της χρηματοδότησής τους από το κράτος, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με τη διατήρηση του κανόνα “1 προς 5” για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που φανατικά υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ιδιωτικοποίηση μέσα από την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών των ΟΤΑ σε ιδιώτες».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της μεταφοράς των πόρων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι μία τέτοια απόφαση θα διαιωνίσει τις ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας, ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους.

«Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στον τόπο κατοικίας του κ. Μητσοτάκη διαφέρουν -εκ των πραγμάτων- σημαντικά από εκείνες λ.χ. των ορεινών ή παραμεθόριων ή γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών της χώρας. Η υποκατάσταση, λοιπόν, μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης από τον φόρο ακίνητης περιουσίας που παράγεται και εισπράττεται σε κάθε τόπο και ο οποίος είναι συνάρτηση της αξίας των ακινήτων, αλλά και της πυκνότητας δόμησης, θα σήμαινε απλά τη θεσμοθέτηση της πλήρους ανισότητας και την απόλυτη αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τοπικών κοινωνιών», εξήγησε ο κ. Χαρίτσης.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com