Ρ. Σβίγκου: Σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων για το μέλλον της χώρας

0

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα εφιαλτικό νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό μείγμα, ένα εφιαλτικό σχέδιο, που η εφαρμογή του θα γυρνούσε τη χώρα σε όσα αυτή άφησε πίσω της οριστικά με την έξοδο από τα μνημόνια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Φάνηκε ότι εκπροσωπεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτούς θα ήθελε να εκπροσωπήσει και ως πρωθυπουργός και δεν το κρύβει, δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους […] παρουσίασε ένα αντικοινωνικό σχέδιο στο οποίο θα ήθελε να ισοπεδωθούν και το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και όλα τα δημόσια αγαθά, η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία και το σχέδιο του για την ανάπτυξη, είναι ένα σχέδιο στο οποίο δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν τα εργασιακά δικαιώματα, δεν υπάρχει η προστασία τους απέναντι στην εργοδοσία» είπε η κ. Σβίγκου, κάνοντας λόγο για σύγκρουση 2 διαφορετικών πολιτικών σχεδίων για το μέλλον της χώρας.

Ολόκληρη η συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου:

Θέλω το δικό σας σχόλιο για την εμφάνιση και τα όσα υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτσάκης..

Δεν νομίζω ότι μας εξέπληξε ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσίασε ένα εφιαλτικό, νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό μίγμα, ένα αυταρχικό σχέδιο που η εφαρμογή του θα γυρνούσε τη χώρα σε όσα αυτή άφησε πίσω της οριστικά με την έξοδο από τα μνημόνια. Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε, και από την ομιλία του στη ΔΕΘ και από τη συνέντευξη Τύπου, ότι εκπροσωπεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτούς σκοπεύει να εκπροσωπήσει και ως πρωθυπουργός και δεν το κρύβει. Δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, εκείνους που είδαν το 2010 να χάνουν τις δουλειές τους και να μειώνονται αρκετά τα εισοδήματά τους. Ο κ. Μητσοτάκης στους μόνους στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί είναι στους μεγαλοεπιχειρηματίες στους οποίους έταξε διαγραφή των οφειλών τους και στους οποίους έταξε μείωση της φορολογίας. Παρουσίασε ένα πλήρως αντικοινωνικό σχέδιο στο οποίο θα ήθελε να ισοπεδωθούν και το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και όλα τα δημόσια αγαθά, η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία. Και βέβαια το σχέδιό του για την ανάπτυξη είναι ένα σχέδιο στο οποίο δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν τα εργασιακά δικαιώματα, δεν υπάρχει η προστασία τους απέναντι στην εργοδοσία. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί προαιρετικό το τι θα συμβεί με τις φιλεργατικές ρυθμίσεις κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιγράφει κάποιες από τις εξαγγελίες της Ν.Δ., γιατί είπε ότι θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε, αλλά κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να αυξήσει και το κράτος με όσα εξήγγειλε…

Ο κ. Μητσοτάκης λέει τα ίδια συνεχώς, και στην περυσινή ΔΕΘ και στην προπέρσινη ίδιες ήταν οι κατηγορίες. Αυτό όμως που πρέπει να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι πώς γίνεται με αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο το οποίο παρουσίασε πώς γίνεται να στηριχθούν τα σχολεία, να στηριχθούν τα δημόσια νοσοκομεία, να στηριχθούν τα δημόσια αγαθά. Γιατί δεν γίνεται να μείνουμε στο 1 προς 5 αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων στο δημόσιο, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, και παράλληλα να στηριχθεί η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία. Και νομίζω σ’  αυτό ήταν ξεκάθαρος ο κ. Μητσοτάκης. Όλες του οι αναφορές ήταν πώς η ιδιωτική εκπαίδευση θα στηριχθεί, πώς θα λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για τη δε δημόσια υγεία δεν θυμάμαι αναφορές. Φαίνεται είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη.

Ο λόγος για τον οποίον η κυβέρνηση επιμένει στο 1:1,  και είναι μία από τις σημαντικές επιτυχίες της διαπραγμάτευσης, είναι ακριβώς επειδή θέλει ένα κράτος κοντά στους πολίτες το οποίο να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Οι πολίτες χρειάζονται δημόσια σχολεία και δημόσια νοσοκομεία με επαρκείς υποδομές και επαρκές προσωπικό.  Όπως επίσης θα σας έλεγα και στο ζήτημα της πυρόσβεσης, της ασφάλειας των πολιτών είδαμε ότι θα πρέπει οι δομές να είναι επαρκώς στελεχωμένες. Υπάρχουν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί. Κι εδώ να κάνω ένα σχόλιο, ότι δεν είναι η μείωση της φορολογίας η οποία θα ευνοήσει τη φορολογική συμμόρφωση, είναι κατά κύριο λόγο οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί και η δική τους δουλειά χωρίς παρεμβάσεις η οποία θα βοηθήσει στην ακόμα μεγαλύτερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.. Κάτι το οποίο, όπως είδατε, κι αυτό απουσίασε επιμελώς από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη Ν.Δ. κι ότι ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο και υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης που η συμπεριφορά του είναι φασιστική..

Ο κ. Μητσοτάκης πολύ καιρό τώρα είχε την ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση του από την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και δεν το έκανε. Δεν το έκανε ούτε στη συμφωνία των Πρεσπών, που αντίθετα έδωσε γη και ύδωρ στην ακροδεξιά πτέρυγα εντός της Ν.Δ., η οποία φαίνεται ότι είναι εκείνη η οποία κυριαρχεί πλέον. Από ένας μετριοπαθής πολιτικός αρχηγός όταν εκλέχτηκε, πλέον ακολουθεί πιστά την ακροδεξιά γραμμή κι αυτό το βλέπουμε πιο χαρακτηριστικά στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία εφ’  όσον αυτή ψηφιστεί, συνεχίζοντας τις τζάμπα μαγκιές, ενώ θα μπορούσε από τη στιγμή που θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κατάπτυστη να δηλώσει ότι θα την καταργήσει, όπως δήλωσε ότι θα κάνει για παράδειγμα με το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό δείχνει πόσο βαθιά λαϊκιστής είναι ο κ. Μητσοτάκης και πώς χρησιμοποιεί, εκμεταλλεύεται ένα εθνικό θέμα καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους.

Πάντως οι πολίτες άκουσαν ομιλία  που όσο κι αν φαίνεται περίεργο είχαν πολλά κοινά σημεία. Είχαν και αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων και εισφορών, δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος. Τι είναι αυτό που θα κάνει να ξεχωρίσει…

Ένα-ένα… Κατ’  αρχήν θα διαφωνήσω μαζί σας, πρόκειται για δύο ομιλίες οι οποίες εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες, δύο διαφορετικές ιδεολογίες. Και είναι δύο κόσμοι οι οποίοι…

Στις παροχές, στις εξαγγελίες των κοινωνικών βελτιώσεων…

Θα σας πω. Είναι δύο κόσμοι διαφορετικοί οι οποίοι θα συγκρουστούν το επόμενο διάστημα κι αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία, με την έννοια ότι προχωράει μπροστά η δημοκρατία όταν συγκρούονται τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τις 700 χιλιάδες θέσεις εργασίας χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να ακουμπά σε ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο. Αντίθετα, αυτό το οποίο προτάσσει ως αναπτυξιακή πρόταση είναι την επιστροφή των ίδιων νεοφιλελεύθερων συνταγών. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων, του οποίου γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες και γνωρίζουμε το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εκφράζει. Την ίδια στιγμή τάχθηκε ενάντια στην υπερίσχυσή των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν οδηγεί σε αύξηση των μισθών και δεν προστατεύει τους εργαζόμενους οι οποίοι μόνοι τους σε μια επιχείρηση μπορούν να διεκδικήσουν χειρότερα τα δικαιώματά τους σε σχέση με το αν τους καλύπτει μια κλαδική σύμβαση εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης σε όλους τους τομείς τους οποίους ανέπτυξε βλέπει τον ιδιωτικό τομέα χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θέλει ένα κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο τις σημερινές επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων και λειτούργησε  ως ένας πλασιέ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Το ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματος όσον αφορά τις μειώσεις των εισφορών και τις μειώσεις των φόρων που συναντιούνται στα δύο προγράμματα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτά τα δύο προγράμματα έχουν την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους.

Ένα θέμα το οποίο αποτέλεσε και πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης είναι το θέμα των συντάξεων. Θα ήθελα να μου πείτε αν τελικά η κυβέρνηση έχει βρει αυτόν τον τρόπο ή τέλος πάντων είναι κοντά στο να βρει αυτόν τον τρόπο να μην περικοπούν οι συντάξεις και να μπορέσουν έτσι να ανασάνουν όλοι αυτοί στους οποίους αφορά αυτό το μέτρο…..

Καταρχάς για το θέμα των συντάξεων να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα. Δεν ανέφερε τίποτα για το αν  πρέπει να εφαρμοστεί ή όχι αυτό το μέτρο το οποίο επιβλήθηκε το 2017 από την επιμονή του ΔΝΤ, το οποίο δεν αναγνώριζε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Δεν είπε απολύτως τίποτα, μάλιστα θεώρησε δεδομένη και τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, τασσόμενος ανοιχτά υπέρ των θέσεων του ΔΝΤ. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ , η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι η μείωση των συντάξεων είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο το οποίο δεν πρέπει να εφαρμοστεί γι αυτούς ακριβώς τους λόγους. Το 3,5% είναι ένας στόχος ο οποίος επιτυγχάνεται, οπότε δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Και τις επόμενες μέρες, με την κατάθεση και του προϋπολογισμού, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα γι αυτό.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com