Πτώση για Σοσιαλδημοκράτες, άνοδος ακροδεξιάς, γρίφος η κυβέρνηση στη Σουηδία

0

Εκλογική πτώση καταγράφει το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών στη Σουηδία. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Μετριοπαθείς, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ακροδεξιό  «Δημοκράτες» του Τζίμι Άκεσον.

Παράλληλα, η διαφορά μεταξύ των δυνάμεων της Κεντροαριστέρας (των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των συμμάχων τους του Αριστερού Κόμματος) και της κεντροδεξιάς «Συμμαχίας» (Μετριοπαθείς, Κεντρώοι, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) είναι πολύ μικρή, δείχνοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης (μειοψηφίας) θα είναι μία δύσκολη υπόθεση.

Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των εκλογικών τμημάτων, οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν λαμβάνουν ποσοστό 28,3%, ενώ οι Μετριοπαθείς έπονται με 19,8%. Ακολουθούν οι ακροδεξιοί «Δημοκράτες» του Τζίμι Άκεσον (17,6%), οι οποίοι στις εκλογές του 2014, είχαν συγκεντρώσει το 13% των ψήφων.

Έπονται οι Κεντρώοι (8,6%), το Αριστερό Κόμμα (7,9%), οι Χριστιανοδημοκράτες (6,4%), οι Φιλελεύθεροι (5,5%) και οι Πράσινοι (4,4%).

Έτσι, η κεντροδεξιά «Συμμαχία» φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 40,3% (και 143 έδρες στη Βουλή), ενώ η κυβερνώσα κεντροαριστερή συνεργασία να προηγείται οριακά με το 40,6% των ψήφων (επίσης 143 έδρες). Την ίδια στιγμή, οι «Δημοκράτες» παίρνουν 63 έδρες.

Σημειώνεται ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει κάποια παράταξη να συγκεντρώσει τουλάχιστον 175 από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας.

Τα exit polls

Με βάση το exit poll από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT, οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν λαμβάνουν ποσοστό 26,2%. Αντίθετα, το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες» του Τζίμι Άκεσον αγγίζει το 19,2%.

Ακολουθούν οι Μετριοπαθείς (ποσοστό 17,8%), το Αριστερό Κόμμα (9%), οι Κεντρώοι (8,9%), οι Χριστιανοδημοκράτες (7,4%), οι Φιλελεύθεροι (5,5%) και οι Πράσινοι (4,2%).

Σοβαρές καταγγελίες

Νωρίτερα, είχαν καταγραφεί καταγγελίες για επιθέσεις ακροδεξιών και νεοναζί σε δημοσιογράφους και ψηφοφόρους. Πιο συγκεκριμένα, σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μέλη του νεοναζιστικού Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι, παρενόχλησαν στη διάρκεια της ψηφοφορίας δημοσιογράφους και ψηφοφόρους σε αρκετά εκλογικά τμήματα.

Οι νεοναζί εισέβαλαν στα εκλογικά τμήματα στο Μπόντεν, τη Λουντβίκα και το Κούνγκαλβ και επιχείρησαν να φωτογραφίσουν ψηφοφόρους, ακόμη και την ώρα που ήταν στο παραβάν, αλλά και δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Svenska Dagbladet τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν αναταραχή και πίεση.

Σύμφωνα πάλι με την ίδια εφημερίδα, η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Σουηδία» με το που άνοιξαν οι κάλπες στις 8 το πρωί κατάγγελλε απόπειρα νοθείας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, σε συνέντευξή της στην ταμπλόιντ εφημερίδα Expressen, το στέλεχος των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών Εμίλια Οπράνα υποστήριξε ότι η ίδια και ακόμη ένα στέλεχος του κόμματος δέχθηκαν απειλές από δύο νεαρά άτομα που τους «αποκάλεσαν καταραμένους ρατσιστές».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com