Για το ζήτημα των διευθυντών

0

Γράφει η Μαγαλιού Ερμίνα

Μέλος του δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας

Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας

Η απόφαση στις 15 Δεκέμβρη 2017 της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να ανακαλέσει, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές στην ΕΛΜΕ Λάρισας, την τοποθέτηση δεκατριών υποψηφίων διευθυντών στον αξιολογικό πίνακα οδήγησε έξι διευθυντές τοποθετημένους σε σχολεία να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την παραμονή στις θέσεις τους.

Μετά από καταγγελίες του τέως αντιπροέδρου του ΠΥΣΔΕ και του βουλευτή της ΝΔ Χαρακόπουλου ανακλήθηκε η απόφαση τοποθέτησης των διευθυντών χωρίς να προηγηθεί προκαταρκτική έρευνα, χωρίς να κληθούν οι χειριστές του ηλεκτρονικού συστήματος ή οι διευθυντές να διατυπώσουν προηγουμένως τη γνώμη τους. Στις 22 Δεκέμβρη δόθηκε η πρώτη αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Μετά την απόφασή της, η ΠΔΕ Θεσσαλίας διέταξε, ως γνωστόν τοις πάσι, διοικητική έρευνα εναντίον του δ. ΠΥΣΔΕ. Το ξεκίνημά της δημοσιοποιήθηκε από τοπικά μέσα το Φλεβάρη. Φλεβάρη επίσης αποφασίστηκε η αναστολή της άμεσης εκτέλεσης της πράξης ανάκλησης και, με βάση το δημοσιευμένο σκεπτικό, δεν είχε τότε ακόμη οριστεί δικάσιμος για την οριστική απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης.

Με δηλώσεις στα μέσα, με ενδιαφέρον για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, χαιρετίστηκε η απόφαση και ερμηνεύτηκε από την ΠΔΕ Θεσσαλίας ότι στις 30 Ιούνη έληγε η προθεσμία προκειμένου το δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας να συνεδριάσει και να αποπέμψει τους διευθυντές.

6 Ιούνη 2018, οπότε είχε εν τω μεταξύ οριστεί πλέον η κύρια δίκη, η ΠΔΕ δεν κατέθεσε εισήγηση και η δίκη αναβλήθηκε. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 5 Δεκέμβρη 2018.

Παρόλα αυτά το μονοπρόσωπο όργανο (ΠΔΕ), ως μη έχον αρμοδιότητα να ορίσει στο αυτοτελές και ανεξάρτητο δ. ΠΥΣΔΕ να συντάξει από μηδενική βάση νέους πίνακες διευθυντών σχολείων, το παρωθούσε, όπως και το Δεκέμβρη, έτσι και τώρα δια εγγράφου να προβεί σε νέες τοποθετήσεις.

Ενισχυτικά ο αιρετός των Παρεμβάσεων ζητούσε η συνεδρίαση να γίνει 4 ημέρες πριν τις 30/6, παρότι στις 29 Ιούνη (μετά από αναβολή από τις 20 Ιούνη) αναμενόταν η απόφαση για το αν θα δινόταν εκ νέου αναστολή της εκτέλεσης της ανακλητικής πράξης της ΠΔΕ. Όπως και έγινε, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής, οπότε οι έξι θιγόμενοι παραμένουν διευθυντές στα σχολεία τους.

Τα έγγραφα αιτήματα της ΠΔΕ προς το δ. ΠΥΣΔΕ για άμεση εκτέλεση της αποπομπής των διευθυντών, με σαφή αναφορά για εξατομικευμένο πειθαρχικό έλεγχο προς τα μέλη του συλλογικού οργάνου λόγω κωλυσιεργίας, προηγήθηκαν χρονικά των αποφάσεων αναστολής και τις δύο φορές. Δεν προέχουν όμως, ούτε των δικαστικών φυσικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, για λόγους χρηστής διοίκησης και κοινής λογικής το Υπηρεσιακό Συμβούλιο όφειλε να αναμένει τη δικαστική εξέλιξη προκειμένου να περιφρουρήσει το κύρος της Εκπαίδευσης.

Μετά την επιλογή τον Αύγουστο 87 συνολικά διευθυντών σχολείων του νομού από το δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας, Νοέμβρη, καταγγέλθηκε ότι διευθυντές – μεταξύ των οποίων και οι 6 –επαναποθήκευσαν τις δηλώσεις προτίμησης στο ηλεκτρονικό σύστημα και μετά τις 24:00. Εξάλλου δεν επιτρεπόταν με ρύθμιση των χειριστών η είσοδος μετά από αυτό το χρονικό όριο.

Πρώτος για το θέμα ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση με ρητή αναφορά σε αρεστούς που έτυχαν εσωτερικής πληροφόρησης, βάσει συνδικαλιστικών πληροφοριών. Η άδικη αυτή αιτίαση για τα μέλη του δ. ΠΥΣΔΕ που δεν γνώριζαν καν ότι μπορεί να υπήρχε τεχνικό ζήτημα προδιαγραφών του συστήματος, κι ενώ  δεν είχαν  υποβληθεί σε αυτό κατά αρμοδιότητα ενστάσεις επί των τοποθετήσεων, προκάλεσε τις δηλώσεις του προϊστάμενου της Δευτεροβάθμιας. Ο βουλευτής στην απάντησή του προς τον προιστάμενο επικαλέστηκε την άποψη της ΠΔΕ ( «..με δεδομένο ότι υπήρξαν δημόσια διαφοροποιήσεις από την προισταμένη του αρχή…»).

Εξαιτίας των κατηγοριών του βουλευτή της ΝΔ συγκλήθηκε Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Ο αιρετός της ΔΑΚΕ από τη βιάση του να δώσει σε αυτές ένα κάποιο περιεχόμενο δήλωσε τότε ( αν και μετά τις εκλογές της ΕΛΜΕ ανασκευάζει τα λεγόμενά του) ότι εκείνος ήξερε πως στα τέλη Αυγούστου υπήρξε ένα υποτιθέμενο μέιλ που ενημέρωνε δήθεν  ότι υπήρχε τεχνικό θέμα. Από αυτόν πήρε τη σκυτάλη ο τέως αντιπρόεδρος του ΠΥΣΔΕ και προέβη σε καταγγελτική δήλωση, η οποία στη συνέχεια διέρρευσε από τα πρακτικά. Συνδικαλιστές των «Παρεμβάσεων» με μια ρητορεία περί διαφάνειας υιοθέτησαν άμεσα τη δική του διάσταση στο θέμα και τη χρησιμοποίησαν για ψηφοθηρικούς λόγους, Δεκέμβρη πια στις εκλογές..

Η διερεύνηση της υπόθεσης προμηνύθηκε  – όπως άλλωστε και η αποπομπή των διευθυντών, από τις 8.12,-  από τοπική ιστοσελίδα και τυπικά ξεκίνησε μετά από μέρες, αλλά ουσιαστικά μήνες μετά την απόφαση να εκπέσουν του Πίνακα οι 13 υποψήφιοι.

Ακολούθησε αρθρογραφία στελεχών και συνδικαλιστών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζαμε τη δημοκρατική νομιμότητα, το τεκμήριο της αθωότητας, την υποχρέωση εκπόνησης προκαταρκτικής έρευνας πριν τη λήψη δυσμενούς για τον υφιστάμενο απόφασης, την υποχρέωση τήρησης της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των υποψηφίων και υπαλλήλων, και κατά της υπέρβασης αρμοδιοτήτων και της κατάχρησης εξουσίας. Υπέρ του δημοκρατικού χαρακτήρα διοίκησης του δημόσιου σχολείου κόντρα στη λογική της εξυπηρέτησης της προσωπικής πολιτικής του οποιουδήποτε.

Τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίχτηκαν επίσης από την ΕΛΜΕ Λάρισας και από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας.

Να σημειωθεί δε πως σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν τιμωρεί η διοίκηση πρώτα τον πολίτη και μετά προκαλεί, η ίδια, διοικητική έρευνα για να αναζητήσει εκ των υστέρων ερείσματα. Το πόρισμά της, έξι μήνες μετά, μαθαίνουμε από τον τύπο ότι έχει παραδοθεί στο όργανο που τη διέταξε. Δηλαδή μετά την απόφαση αποπομπής των διευθυντών, την αναστολή και την εκ νέου αναστολή της εκτέλεσής της και κυρίως μετά την αναβολή της εκδίκασής της με υπαιτιότητα του ίδιου του οργάνου που αποφάσισε.

«Και τώρα»..ίσως η ΕΔΕ ήταν μια κάποια λύσις.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com