Novartis: Οι «μεσάζοντες» δένουν πολιτικά πρόσωπα

0

Σύμφωνα με τo ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» του Ισίδωρου Μπέη, τα νέα ευρήματα φαίνεται πως «δένουν» τις κατηγορίες της δικογραφίας για χρηματισμό και πολιτικών προσώπων. Σε κλίμα μυστικότητας οι ελληνικές αλλά και οι αμερικανικές Αρχές προχωρούν την έρευνα των λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis, βασιζόμενοι στη χρυσή ρήση «follow the money».

Η πορεία του χρήματος δείχνει ότι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο πολιτικοί –κάποιοι, μάλιστα, ήταν και ιδιαίτερα απρόσεκτοι– χρησιμοποιούσαν ενδιάμεσα πρόσωπα προκειμένου να κρύψουν μέσω υπεράκτιων εταιρειών, με έδρα την Ελβετία και άλλους φορολογικούς παραδείσους, τα μαύρα χρήματα που εισέπρατταν από την εταιρεία NovartisΤο κομβικό σημείο των ερευνών είναι αν οι συνεργάτες τους τούς «αδειάσουν», υποδεικνύοντάς τους ως τους δικαιούχους των λογαριασμών…

Ο ένας από τους εμπλεκομένους εντοπίστηκε με βάση ευρήματα σε πολύ στενό του πρόσωπο. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, που ήταν συνεργάτης του καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου, όταν, δηλαδή, ο πολιτικός είχε κρίσιμο ρόλο για την πολιτική του φαρμάκου, βρέθηκε με λογαριασμό στην Ελβετία, ο οποίος από έρευνες των αμερικανικών Αρχών έχει εντοπιστεί να δέχεται χρήματα κεντρικά από την πολυεθνική εταιρεία και ιδιαίτερα από τις υπεράκτιες εταιρείες που διατηρούσε για τα μαύρα ο πολυεθνικός κολοσσός.

Ως δικαιούχος του λογαριασμού εμφανίζεται, φυσικά, άλλη εταιρεία, που έχει έδρα φορολογικό παράδεισο, αλλά έχει ιδρυθεί από γνωστό «οφσοράκια», ο οποίος είναι εμπλεκόμενος και σε εξοπλιστικό σκάνδαλο. Το περίεργο είναι ότι ο συγκεκριμένος έχει εμφανιστεί τουλάχιστον τέσσερις φορές μπροστά στις ελληνικές δικαστικές Αρχές (ανακριτές και δικαστήρια) και έχει φύγει σαν… κύριος, χωρίς να του επιβληθεί ούτε καν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα! Μάλιστα, είναι γνωστό στους έμπειρους ποινικολόγους που χειρίζονται την υπόθεση ότι αποκαλείται «προστατευόμενο είδος», αφού γνωρίζει πολλά και για άλλους εμπλεκόμενους σε παραδικαστικά σκάνδαλα!

Ο δεύτερος εμπλεκόμενος πολιτικός έχει εντοπιστεί από συνεργάτη του, ο οποίος εμφανιζόταν απολύτως απρόσεκτος τόσο στο άνοιγμα λογαριασμών όσο και στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ο συγκεκριμένος συνδέεται με λογαριασμό μεσάζοντα, ο οποίος έχει απασχολήσει και με άλλο τρόπο τις Αρχές παλαιότερα και εμφανίζεται να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο εν μέσω κρίσης, χωρίς να δικαιολογείται το είδος των υπηρεσιών που προσέφερε, αλλά κυρίως με τις φημολογούμενες σχέσεις του με το υπουργείο Υγείας.

Ο συγκεκριμένος είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια αλυσίδα αγοραπωλησιών ακινήτων, οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη λίγα χρόνια αφού ο πολιτικός διετέλεσε υπουργός. Τα ακίνητα, άλλωστε -ένα από αυτά βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πόλη-, ήταν, φαίνεται, η αδυναμία του συγκεκριμένου πολιτικού. Σήμερα, μάλιστα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης φαίνεται να απειλεί με εκμυστηρεύσεις σε τρίτα πρόσωπα ότι «αν με εμπλέξουν, θα τα πω όλα».

Κρίσιμο ρόλο όμως στην αποκάλυψη της κυκλοφορίας των μιζών φαίνεται ότι παίζει κι άλλο ακίνητο, αυτή τη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές Αρχές εμφανίζονται να έχουν εντοπίσει ξέπλυμα πολιτικού χρήματος μέσω ακινήτων στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Νέα Σελίδα», υπάρχει «βαθύ λαρύγγι», τρίτος επιχειρηματίας, ο οποίος εμφανίστηκε σε πορεία χρήματος της Novartis και ο οποίος εκλήθη να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου στις ΗΠΑ. Προ του κινδύνου να του κατασχεθούν λογαριασμοί και ακίνητα, μίλησε και τα είπε όλα.

Το περίεργο είναι ότι για την κατάθεσή του έχουν μεν ενημερωθεί οι ελληνικές Αρχές, δεν έχει όμως ακόμα φτάσει και στα ελληνικά εισαγγελικά γραφεία. Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση οι Αμερικανοί έχουν βγάλει λαβράκι, καθώς το πρόσωπο αυτό εμπλέκεται και με γνωστό νομικό με πολιτικές διασυνδέσεις.

Για όλα αυτά τα πρόσωπα υπάρχουν ίχνη σε λίστες που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές (Λίστα Λαγκάρντ, Panama και Paradise Papers), οι οποίες τελικά περιέχουν όλη την κυκλοφορία του μαύρου πολιτικού χρήματος. Τα στοιχεία αυτά είναι μεταξύ εκείνων που πρόσφατα έφτασαν στη χώρα μας με cd από τη Γερμανία και, μάλιστα, κεντρικά από το Βερολίνο, και έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί αποσπασματικά στον ελληνικό Τύπο.

Για πρώτη φορά, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές επιχειρεί να λύσει τον γρίφο και να συνδέσει όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία καταρχάς έδειχναν ότι υπέκρυπταν φοροδιαφυγή, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι επί της ουσίας ήταν στοιχεία που οδηγούσαν σε ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος.

Μεταξύ αυτών είναι και υπεράκτια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία οδηγεί σε επικοινωνιολόγους-διαφημιστές που εμπλέκονται και σε άλλα σκάνδαλα, όπως αυτό της Siemens.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com