Π. Ρήγας: Η διαπραγμάτευση στο Μακεδονικό στοχεύει να αποκαταστήσει λάθη και αδιέξοδα των τελευταίων 25 ετών

0

Με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και να αποκαταστήσουμε τα λάθη και τα αδιέξοδα των τελευταίων 25 ετών. Η ΝΔ καλό θα ήταν να μην κρύβεται, γιατί είναι γνωστό τι έχει συμβεί από το 1977 μέχρι σήμερα, τόνισε ο γραμματέας τη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία της συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα στην ΕΡΤ και την εκπομπή Απευθείας:

Για το Μακεδονικό

Με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και να αποκαταστήσουμε τα λάθη και τα αδιέξοδα των τελευταίων 25 ετών. Η ΝΔ καλό θα ήταν να μην κρύβεται, γιατί είναι γνωστό τι έχει συμβεί από το 1977 μέχρι σήμερα. Τη μακεδονική γλώσσα την είχαν ήδη δώσει και είναι κατοχυρωμένη στον ΟΗΕ ως επίσημη γλώσσα. Η σύνθετη ονομασία που διεκδικούμε -και απ’ ότι φαίνεται θα κατοχυρώσουμε – αποτελεί θετική εξέλιξη, γιατί η ΠΓΔΜ αναφερόταν μέχρι σήμερα ως Μακεδονία σε πολλά κράτη του ΟΗΕ.

Το σημαντικό εδώ είναι πως η επίτευξη συμφωνίας είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων που έχει υπάρξει πεδίο συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω, λοιπόν, η ΠΓΔΜ να διανύσει τα τελευταία μέτρα αυτού του διαπραγματευτικού μαραθωνίου με σύνεση.

Για το προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας

Την τελευταία περίοδο, εν’ όψει των τουρκικών εκλογών, ο κ. Ερντογάν και άλλοι πολιτικοί παράγοντες έχουν εντείνει μια συγκριμένη, προκλητική ρητορεία. Αυτού του τύπου οι απειλές όμως, είναι εκτός πλαισίου σε έναν κόσμο που διέπεται από διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να συζητήσει με γνώμονα τη συμφωνία που ήδη υπάρχει με την ΕΕ. Οποιαδήποτε άλλη στάση τους φέρνει αντιμέτωπους με το σύνολο της Ευρώπης, γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κλιμακώσει την ένταση και να μπει σε μία προκλήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί πως δεν είναι δυνατόν οι προσφυγικές ροές να απορροφώνται μόνο από την Ελλάδα.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης υπάρχουν θετικές εξελίξεις, όπως η πρόσφατη κυβέρνηση της Ισπανίας, δυστυχώς όμως παραμένει ισχυρό και το συντηρητικό τόξο που αντιμετωπίζει διαφορετικά το προσφυγικό πρόβλημα και είναι υπέρ των κλειστών συνόρων. Θα δοθεί, λοιπόν, μία μάχη μεταξύ διαφορετικών κόσμων. Το ποιος θα κερδίσει τη μάχη αυτή και ποιες αξίες θα επικρατήσουν τελικά στην Ευρώπη είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com