Ν. Παπαδόπουλος: «Τα συλλαλητήρια δεν προσφέρουν τίποτε ιδιαίτερο στη διαπραγμάτευση»

0

Την πεποίθηση πως τα συλλαλητήρια που διεξάγονται για τη Μακεδονία επί της ουσίας δεν προσφέρουν τίποτε στην πορεία της διαπραγμάτευσης εκφράζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, με συνέντευξη που παραχώρησε στο onlarissa.gr και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο, εξηγώντας πως «το πατριωτικό συμφέρον της χώρας μας είναι η σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με αυτή τη χώρα».

Με σκωπτικό τρόπο ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζει και την εμπλοκή της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου στο συλλαλητήριο, παραπέμποντας «στο μήνυμα του αρχιεπισκόπου που λέει ότι οι εκκλησίες δεν διοργανώνουν συλλαλητήρια».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πως βλέπετε τα νέα συλλαλητήρια που διοργανώνονται και σε τοπικό επίπεδο πλέον εδώ στη Λάρισα και στο Βόλο;

Νομίζω ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε ιδιαίτερο στην πορεία της διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους γείτονες στα Σκόπια ώστε να βρεθεί λύση με τη σύνθετη ονομασία. Και αυτό διότι έτσι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και η εθνική γραμμή που έχει συμφωνηθεί το 2008. Γιατί ακούω από τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια να μην δώσουμε το όνομα. Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα όνομα. Αυτή τη στιγμή και απο πολλά χρόνια πριν το όνομα αυτής της χώρας είναι σκέτο Μακεδονία. Άρα ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι  το σημαντικό.

Είχαμε όμως πάντα ανοιχτούς λογαριασμούς…

Όχι, δεν υπάρχουν. Να μου πει ένας το 1950 ποιο ήταν το όνομα αυτής της χώρας; Τo 1960… Τo 1970… Το 1975… Το 1980 ποιό ήταν το όνομα αυτής της χώρας; Ήταν Μακεδονία. Άρα έχει δοθεί. Εμείς σήμερα προσπαθούμε να το πάρουμε πίσω. Να καθιερώσουμε το γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς αλυτρωτισμούς. Αυτό προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση και νομίζω ότι θα τα καταφέρει. Υπήρχε  μια ανοιχτή διαβούλευση σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Έχουν αποφασιστεί αυτά που είχαν απαιτηθεί απο τους δύο πρωθυπουργούς και απομένει η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών για την περαιτέρω εξέλιξη.

Είχαμε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μια υπαναχώρηση; Διότι ο κύριος Κοτζιάς βγήκε και είπε αυτά που είπε προϊδεάζοντας για μια συμφωνία , αλλά ο κύριος Τζανακόπουλος την παρασκευή στη συνέντευξη των πολιτικών συντακτών, ανασκεύασε λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία, μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία.

Εγώ άκουσα τον ίδιο τον υπουργό εξωτερικών να λέει ότι, ότι είχαμε συζητήσει  ως υπουργοί εξωτερικών τα συμφωνήσαμε και τελειώσαμε. Αυτή ακριβώς ήταν η δήλωσή του. Από εδώ και πέρα, είπε, ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν απο τους δύο πρωθυπουργούς και στη συνέχεια το θέμα θα πάει στη Βουλή.

Πέραν του γεωγραφικού προσδιορισμού θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση να δούμε αναγνώριση και μακεδονικής γλώσσας;

Υπάρχει η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας. Είναι αναγνωρισμένη απο το 1977 απο παλιά συμφωνία. Το πρόβλημα με τη χώρα αυτή είναι οι αλυτρωτισμοί και το όνομα που πρέπει να υπάρχει για όλες τις χρήσεις.

Το συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης το είδατε που έγινε στα Σκόπια;

Ναι, αυτό ήθελα να τονίσω. Υπάρχουν συγκεκριμένες μερίδες πολιτών και απο τις δύο πλευρές που δεν θέλουν λύση του προβλήματος. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες εδώ, και να σκεφτούν πάρα πολύ καλά, ότι το πατριωτικό συμφέρον της χώρας μας είναι η σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με αυτή τη χώρα.

Με βάση την εικόνα που θα έχουμε από τα συλλαλητήρια, θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο να αναθεωρηθεί η στάση που τηρεί η κυβέρνηση ; Βλέπουμε 45 περίπου φορείς στη Λάρισα…

Όχι. Εγώ καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο κόσμος. Ο κόσμος θέλει να πει όχι στους αλυτρωτισμούς. Αν με κάποιον κουβεντιάσεις και αναλύσεις πως έχει το θέμα νομίζω ότι θα πειστεί. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω κάποιες δυνάμεις που μπαίνουν σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Εγώ άκουσα και το μήνυμα του αρχιεπισκόπου της Ελλάδος όπου λέει ότι οι εκκλησίες δεν διοργανώνουν συλλαλητήρια. Άλλος είναι ο ρόλος των εκκλησιών. Δεν μπορούν να είναι διοργανωτές. Αυτό κρατάω εγώ απο την επίσημη δήλωση της εκκλησίας.

Για τη δήλωση του εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας πατήρ Στέφανου Γιάνναρου, ο οποίος είπε ότι η Μητρόπολη από την αρχή στηρίζει αυτή την προσπάθεια, διότι η παράδοση επιτάσσει η εκκλησία να είναι πρώτη στους αγώνες της πατρίδας και της πίστης, τι λέτε ;

Λέω ότι και από την άλλη πλευρά ορθόδοξοι χριστιανοί είναι. Η εκκλησία μπορεί πολλά να κάνει και κάνει αξιόλογο έργο το οποίο αποδεικνύει καθημερινά. Δεν χρειάζεται το θέμα να τίθεται σε άλλη διάσταση. Γιατί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο παίζει ένα συναινετικό ρόλο. Δεν χρειάζεται το θέμα να υποδαυλίζεται και να φτάνουμε στα άκρα.

Πιστεύετε ότι θα φθάσουμε σε λύση μέσα στην επόμενη εβδομάδα ;

Είναι μονόδρομος. Δεν ξέρω αν θα είναι στην επόμενη εβδομάδα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι στοχεύουμε σε μια οριστική λύση. Βέβαια για να γίνουν και οι συνταγματικές αλλαγές που ζητάμε εμείς, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε δύο μήνες. Αυτά θα συμφωνηθούν σε επίσημα κείμενα με τους διεθνείς οργανισμούς και το πως θα υλοποιηθούν θα είναι και αυτό μέρος της συμφωνίας.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com