Ν. Παπαδόπουλος: Μπορούμε να αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων το ’19

0

Όλα τα σενάρια ανοιχτά για το θέμα της εφαρμογής ή μη, των υπογεγραμμένων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση για τη μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019, αφήνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο onlarissa.gr, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί πως οι καλύτερες επιδόσεις και η θετικότερη πορεία της οικονομίας, σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των στόχων, μπορεί να αναθεωρήσει την κατάσταση με τα δυσμενή επικείμενα μέτρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “στη ζωή δεν υπάρχει τίποτε στατικό”.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Τι εννοείτε εσείς καθαρή έξοδο από το μνημόνιο;

Είναι ένας σημαντικός στόχος της κυβέρνησης να βγούμε στις αγορές, δηλαδή να χρηματοδοτήσουμε το χρέος από αυτές. Αφού βγούμε από την επιτροπεία θα έχουμε βαθμούς ελευθερίας να κάνουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Έχουμε σχεδόν ετοιμάσει ένα δικό μας σχέδιο.

Είναι πολύ σοβαρός ο στόχος της εξόδου χωρίς πιστοληπτική γραμμή που δε την θέλουμε, γιατί αυτό θα σημάνει επιπρόσθετα μέτρα.

Ρωτάει ο κόσμος κι ας φαίνεται λαϊκίστικο… Αφού θα μαζέψετε 18 με 20 δις ευρώ για “μαξιλάρι”. Γιατί να χρειαστεί να κόψετε τις συντάξεις;

Ποιός είπε θα κόψουμε τις συντάξεις; Στη δεύτερη αξιολόγηση είχαμε ψηφίσει τα θετικά και αρνητικά μέτρα. Δηλαδή 1% κόψιμο συντάξεων, 1% αντισταθμιστικά. Αυτό προβλέπεται το ’19. Έχουμε όμως μπροστά μας το περιθώριο διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και από τα όσα συμφωνήσαμε το ’15, πολλά διαπραγματευτήκαμε εκ νέου και τα αλλάξαμε. Άρα μπροστά μας είναι ο κύρος στόχος εξόδου από τα μνημόνια και ο βαθμός ελευθερίας. Τα χρήματα που αναφέρατε, τα 20 δις, είναι για άλλο σκοπό. Λόγω του ότι η οικονομία πάει καλύτερα, υπάρχει ένα περίσσευμα που όμως όταν έρθει η ώρα θα δούμε πως θα διανεμηθεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα όμως είναι να βγούμε στις αγορές, να έχουμε τους βαθμούς της ελευθερίας, οπότε θα ξαναδιαπραγματευτούμε τα πάντα. Στη ζωή δεν υπάρχει τίποτε στατικό.

Αυτός όμως που θέλει να μας δανείσει στις αγορές που ακούει ότι βάλαμε μεν την υπογραφή μας σε κάτι, αλλά θέλουμε να το ξαναδιαπραγματευτούμε, δε θα προβληματιστεί;

Αυτός θα μας δανείσει γιατί πιστεύει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του. Η φερεγγυότητα εξαρτάται από το να μην τον αιφνιδιάσουμε. Όταν έχουμε περίσσευμα και όλα πάνε καλά, δε συντρέχει λόγος να εφαρμόσουμε εκείνα που συμφωνήσαμε πριν από κάποια χρόνια και υπό μία συγκεκριμένη πίεση. Φυσικά θα προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς. Για παράδειγμα τώρα που έγινε υπερκάλυψη των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση μιλά διαφορετικά με τους θεσμούς.

Με το χρέος τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης. Κι εδώ γίνονται διεργασίες, υπάρχουν διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και τους διεθνείς παράγοντες. Αυτά τα δύο τώρα πρωτίστως καίνε την κυβέρνηση. Να γίνει βιώσιμο το χρέος. Εάν του χρόνου πάμε στο 2% του ΑΕΠ (ανάπτυξη) και πιάσουμε τα πλεονάσματα, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε με διαφορετικούς όρους.

Εκλογές πότε θα γίνουν τελικά; Η έξοδος από το μνημόνιο μπορεί να σημάνει και αλλαγή δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό;

Για ποιο λόγο να πάμε τώρα σε εκλογές; Έχουμε τόσα πράγματα να κάνουμε; Θα διακόψουμε εμείς αυτή την πορεία εξέλιξης της χώρας; Το θέμα είναι να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να κερδίσει η χώρα; Νομίζω ότι όλα τα στοιχήματα που έχετε βάλει μαζί μου για το θέμα οι δημοσιογράφοι τα χάσατε. Πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας γιατί χρειαζόμαστε όλο το χρόνο για να κάνουμε αυτά που πρέπει.

ΠΗΓΗ: onlarissa.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com