Μαφία του φαρμάκου: 500 γιατροί και 100 νοσοκομεία εμπλέκονται στο κύκλωμα

0

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη μαφία του φαρμάκου. 500 γιατροί και 100 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα εμπλέκονται στο κύκλωμα που διακινούσε αντικαρκινικά φάρμακα, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Documento». Οι διάλογοι μεταξύ των μελών προκαλούν ανατριχίλα.

Την ώρα που χιλιάδες καρκινοπαθείς αγωνιούσαν για τη ζωή τους και τη συνέχιση της θεραπείας τους, η μαφία των φαρμάκων έστηνε μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ, παίζοντας με τον πόνο τους.

Περισσότεροι από 500 επίορκοι γιατροί και νοσηλευτές, σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αφαίρεσαν κοντά στα 600.000 τεμάχια πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων, ζημιώνοντας το κράτος κατά 14 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διάλογοι μεταξύ των μελών της μαφίας, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Documento» προκαλούν ανατριχίλα.

«Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά»

Ο 70χρονος Αιγύπτιος φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης σε συνομιλία του με υπάλληλο του φαρμακείου της Καλλιθέας ζητά από όλους εγρήγορση για να βγουν πολλά λεφτά.

-Αιγύπτιος: Πρέπει να δουλεύουμε συνέχεια για να μπορέσω να ανταποκριθώ σε όλα τα φαρμακεία. Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία.
-Υπάλληλος: Χέρι χέρι θα τα μαζέψουμε όλα.

Άλλο μέλος της σπείρας μιλώντας με γυναίκα μιλά για τα λεφτά που βγάζει:

-Μεταφορέας: Μαμά, ο γιος βγάζει δέκα χιλιάρικα μέσα σε μία εβδομάδα. Με πήρε τώρα η Γ… Είναι να μου δώσει την Πέμπτη άλλο ένα χιλιάρικο. Μου δωσε τώρα πέντε κατοστάρικα.
-Γυναίκα: Μμμ…
-Μεταφορέας: Τώρα μιλάμε για χιλιάρικα, δεν μιλάμε για εκατό και διακόσια.

Σοκαριστική είναι και η κυνικότητα με την οποία μιλούν για κλεμμένα πανάκριβα φάρμακα.

-Φαρμακοποιός: Εσύ θέλεις PERJETA (φάρμακο για καρκίνο του μαστού);
-Αιγύπτιος: Ναι, πεινάω για PERJETA, σαν τρελός το θέλω!

Τα μέλη της μαφίας προκειμένου να μπορέσουν να εξάγουν τα κλεμμένα φάρμακα, δε δίσταζαν να αλλάζουν την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων.

Το κύκλωμα λάδωνε υπάλληλο του αεροδρομίου, για να περνάει τα κλεμμένα φάρμακα χωρίς έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους τα μέλη της μαφίας αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ο ένας επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι στον άλλον. Σύμφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις, η έρευνα για την πλήρη εξάρθρωση της μαφίας του φαρμάκου βρίσκεται ακόμη στην αρχή, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί μόνο δύο γιατροί, τρεις νοσηλευτές οι οποίοι και προφυλακίστηκαν και έχει διαπιστωθεί η υπεξαίρεση αντικαρκινικών φαρμάκων μόνο από το Λαϊκό νοσοκομείο.

Μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα, που δρούσε κυρίως στο Λαϊκό Νοσοκομείο, οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπου όπως φαίνεται έχουν ανακαλύψει ανάλογη ύποπτη δράση με παράνομη διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, η Οικονομική Αστυνομία, ο ΕΟΦ αλλά και οι “ράμπο της υγείας” ερευνούν τιμολόγια μέχρι αποθήκες και αποθέματα φαρμάκων, αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία που να “δένουν” τις καταγγελίες για ύπαρξη και νέου κυκλώματος, το οποίο δρούσε σε νοσοκομεία, κυρίως σε δύο μεγάλα, και φαρμακεία. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αρχές βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό του εν λόγω κυκλώματος, που διακινεί παράνομα ακριβά φάρμακα.

Θρίλερ στο Λαϊκό με περίεργη εξαφάνιση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα Σελίδα μια περίεργη εξαφάνιση νεαρής γιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και του συζύγου της, δημοσιογράφου, την Τετάρτη 9 Μαΐου, ενώ δηλαδή είχαν γίνει συλλήψεις μελών της “Μαφίας των Αντικαρκινικών”, δίνει διαστάσεις θρίλερ στην υπόθεση.

Το νήμα ξεκινά μια ημέρα πριν από την αναφορά που έκανε η ογκολόγος γιατρός Ελ. Γκ. Του ίδιου νοσοκομείου, με την οποία αποκαλύπτει ότι εντόπισε 44 ακόμη πλαστές συνταγές ασθενών. Η συγκεκριμένη γιατρός, που είναι καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απευθυνόμενη στον διοικητή του νοσοκομείου τον καλεί να διαβιβάσει τα στοιχεία το συντομότερο δυνατόν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η υπόθεση παίρνει άλλη τροπή όταν ο διοικητής του νοσοκομείου ενημερώνει τις Αρχές πως μία γιατρός, που συνεπικουρούσε τη συγκεκριμένη ογκολόγο, εξαφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Η κοπέλα τελευταία φορά που εμφανίστηκε κανονικά στην υπηρεσία της στο νοσοκομείο ήταν η Τρίτη (8 Μαΐου). Η γιατρός παρακολουθούσε καθημερινά ασθενείς τόσο της γιατρού που έκανε την αναφορά, όσο και άλλων δύο γιατρών, ο ένας εκ των οποίων είναι επίσης ογκολόγος. Μάλιστα, όπως είπε ο διοικητής, σε επικοινωνία που είχε με την οικογένειά της και συγκεκριμένα με τη μητέρα της, αυτή τον ενημέρωσε πως έχει ήδη δηλώσει στην αστυνομία την εξαφάνισή της, αλλά και την εξαφάνιση του συζύγου της. Στη τσάντα της γιατρού, την οποία παρέδωσε η ίδια η μητέρα της στους αρμόδιους, υπήρχε εκτός από τη δική της σφραγίδα και οι σφραγίδες δύο ακόμη γιατρών, με τους οποίους συνεργαζόταν, αλλά και τα βιβλιάρια δύο ασθενών.

Στην αναφορά της η ογκολόγος Ελ. Γκ. αναφέρει: “Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον διοικητή και τους γιατρούς του νοσοκομείου μας (8 Μαΐου 2018) μας ζητήθηκε η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, να ελεγχθούν όλες οι συνταγογραφήσεις που έγιναν κατά το τελευταίο έτος. Στο πλαίσιο αυτό έχω ολοκληρώσει τον έλεγχο των συνταγογραφήσεων του τελευταίου τριμήνου και με έκπληξη διαπίστωσα την ύπαρξη 44 συνταγών, που έχουν μεν συνταγογραφηθεί με τον κωδικό μου, αλλά είμαι απολύτως βέβαιη ότι η συνταγογράφησή τους δεν έγινε από εμένα, ούτε κατ’ εντολήν μου από κάποιον συνεργάτη μου γιατρό του τμήματος. Οι εν λόγω συνταγές αφορούν στο από του στόματος χορηγούμενο αντικαρκινικό σκεύασμα (δεν απαιτείται η χορήγηση του στο νοσοκομείο). Η δραστική ουσία EVEROLIMUS συνταγογραφήθηκε σε οκτώ ασθενείς”.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά της σε κάποιους από αυτούς τους ασθενείς το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν περιλαμβάνεται στη θεραπεία τους και η ογκολόγος το δηλώνει με βεβαιότητα καθώς ήταν η ίδια και η βοηθός της Β.Β (πρόκειται για τη νεαρή γιατρό που έχει εξαφανιστεί) που τους παρακολουθούσαν. Επιπλέον υπήρχαν “ασθενείς – φαντάσματα” που της ήταν παντελώς άγνωστοι, χωρίς μάλιστα το ΑΜΚΑ τους να είναι καταγεγραμμένο στο αρχείο των ασθενών.  Όπως εξηγεί για το ζήτημα των συνταγογραφήσεων: “εξετάζω και παρακολουθώ στο ογκολογικό ιατρείο του Λαϊκού 60 με 70 ασθενείς τη μέρα. Για αυτό το λόγο είναι αδύνατον να προβαίνω προσωπικά σε συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Το έργο αυτό το έχω αναθέσει στους γιατρούς του τμήματός μου (σημ: αναφέρει τέσσερις γιατρούς) και επικουρικά στην Β.Β. που οργανικά σε άλλο τμήμα (πανεπιστημιακή υπότροφος στην παθολογική φυσιολογία)”.

Για τη Β.Β., τη γιατρό που εξαφανίστηκε, γράφει: “Η κυρία Β.Β. όταν της γνωστοποίησα τη συνάντηση με τη διοίκηση και ότι αρχίζουμε έλεγχο των παλαιότερων συνταγογραφήσεων, μας δήλωσε πως έχει ενημερωθεί και ότι η ίδια έχει αποθηκευμένους στον ηλεκτρονικό της υπολογιστή τους κωδικούς μου, αλλά και άλλων δύο ακόμη γιατρών, τους οποίους έκανε εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι συνταγογραφήσεις γίνονται από 2-3 ηλεκτρονικούς υπολογιστές του τμήματός μου, που βρίσκονται στον 4ο όροφο του κτιρίου της Σεβαστουπόλεως. Τα γραφεία μας δεν κλειδώνονται και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι προσβάσιμοι σε όλους τους γιατρούς του τμήματός μας, αλλά και στις νοσηλεύτριες του εξωτερικού ογκολογικού ιατρείου”.

Πηγή: ΕΡΤ1, Έθνος της Κυριακής

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com