Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κοινωνία

0

Η επαναφορά στην κανονικότητα και η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας επιλογών από την κυβέρνηση είναι μια διαδικασία που θα κερδηθεί κυρίως από την πορεία της οικονομίας. Επεξεργαζόμαστε, λοιπόν, ένα σχέδιο σταθερότητας και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο

Διανύουμε μια περίοδο ουσιαστικής αναζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση για τα χαρακτηριστικά, για το αριστερό και προοδευτικό πρόσημο που θέλουμε να προσδώσουμε στην εποχή μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η προσέγγισή μας στις εξελίξεις πρέπει να διακατέχεται από αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, παρά το διεθνώς κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές υπήρξε προϊόν συμβιβασμού, στον οποίο, όμως, κατορθώσαμε και βάλαμε τη δική μας σφραγίδα.

Η επιτυχία του ελληνικού παραδείγματος είναι ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε ένα πρόγραμμα με αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία ταυτόχρονα. Και αυτονόητη πρέπει να είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των δανειστών. Ενώ κρίσιμη σημασία έχει η ρήτρα ανάπτυξης, την οποία πετύχαμε και η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, που συζητείται.

Η επαναφορά στην κανονικότητα και η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας επιλογών από την κυβέρνηση είναι μια διαδικασία που θα κερδηθεί κυρίως από την πορεία της οικονομίας. Επεξεργαζόμαστε, λοιπόν, ένα σχέδιο σταθερότητας και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο.

Με προτεραιότητα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για να επιταχυνθεί η πραγματική οικονομία, να μειωθεί η ανεργία, να ανεβεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών.

Το αντίθετο, δηλαδή, από τους σχεδιασμούς Μητσοτάκη για συρρίκνωση των κοινωνικών λειτουργιών, απολύσεις, λιτότητα με υφεσιακά χαρακτηριστικά. Σε αυτή τη σύγκρουση στρατηγικής Αριστεράς-Δεξιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να αλλάξει τους συσχετισμούς και να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση.

Να λειτουργήσει ως μια μεγάλη πολιτική παράταξη που εκφράζει την αριστερή και δημοκρατική κοινωνία. Άλλωστε, όλη η πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς, από τον Συνασπισμό και μετά, δεν αποτέλεσε ποτέ ένα συγκεντρωτικό ιδεολογικό κόμμα, αλλά τη συνάντηση ρευμάτων και ιδεών πάνω σε μια πολιτική ενότητα και, ταυτόχρονα, τον χώρο ώσμωσης των ιδεολογικών τους καταβολών.

Το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο πορευόμαστε, παραμένει κυρίαρχα νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό. Όμως, αποτελεί το μοναδικό πλαίσιο στον σύγχρονο κόσμο, μέσα στο οποίο μπορούν να τίθενται με πραγματικό τρόπο αντιστάσεις στην παντοκρατορία των αγορών και στην επιστροφή στο προσκήνιο των εθνικισμών. Μια μορφή των αντιστάσεων είναι το μέτωπο των κρατών του Νότου ενάντια στην κυριαρχία του πλουσιότερου Βορρά. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την ελληνική κυβέρνηση και διατηρεί τη δυναμική της μέσα στο σύστημα ισορροπιών της Ε.Ε.

Οσο και αν οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι στην Ε.Ε. επιδίωξαν την απομόνωση της Ελλάδας, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού. Μετά από αρκετά χρόνια ανυποληψίας των ελληνικών κυβερνήσεων, κατορθώσαμε ο Ελληνας πρωθυπουργός να μιλάει και πάλι ισότιμα, να ακούγονται οι ελληνικές θέσεις.

Μπροστά στις ευρωεκλογές του 2019 αναπτύσσεται ένας πλατύς διάλογος για την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων, σε ολόκληρη την Ε.Ε., που αγωνίζονται για την κοινωνική Ευρώπη, την ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ε.Ε., την ανάσχεση της Ακροδεξιάς και των εθνικισμών. Δημιουργούνται, με πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, νέες δυνατότητες συμμαχιών με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Πρασίνων και τμημάτων της Σοσιαλδημοκρατίας που διαφοροποιούνται από τον νεοφιλελευθερισμό.

Η συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που έχουμε αναλάβει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη περνάει μέσα από τις πολιτικές μάχες του 2019, χρονιά βουλευτικών, ευρωβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Ν.Δ. στοχεύει στην καλλιέργεια κλίματος απομόνωσης της κυβέρνησης, μαύρου μετώπου εναντίον της, χρησιμοποιώντας τις προσβάσεις της στα παράκεντρα οικονομικής και θεσμικής εξουσίας. Είναι αυτονόητο ότι η δική μας πολιτική, ως συλλογικός οργανισμός, δεν πρέπει να διευκολύνει τα σχέδια της συντήρησης, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Το εκλογικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια στηρίχτηκε στη στροφή προς τα αριστερά μεγάλων λαϊκών δυνάμεων. Δημιουργήθηκε ο εκλογικός αλλά και κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνάει κατά ολόκληρες τάξεις μεγέθους τα μέχρι σήμερα οργανωτικά χαρακτηριστικά του χώρου. Το κρίσιμο στοίχημα σήμερα είναι η εναρμόνιση του ενός με τον άλλο, η δημιουργική και προωθητική τους σύνθεση. Δεν έχει κανένα νόημα να μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας και να περιθωριοποιούμε πολιτικά τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας έχουν εμπιστευτεί.

Έχει ήδη κριθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της αριστερής και προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Ως τέτοιος έχει την υποχρέωση να συγκροτήσει αξιόπιστα την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα κερδίσει τις μάχες του 2019 και θα στηρίξει την κυβέρνηση μακράς πνοής που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου μας.

Αυτό το μεγάλο καθήκον αφορά πρώτιστα τις δυνάμεις του κόμματος. Η επισήμανση αναγκών βελτίωσης στο κυβερνητικό έργο δεν πρέπει να οδηγεί σε εσωστρέφεια και υποτίμηση της παρέμβασης στην κοινωνία. Η συγκυρία της εξόδου από τα μνημόνια είναι και η συγκυρία της δυναμικής εξωστρέφειας. Της μαζικοποίησης των Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.), της οικοδόμησης πλειοψηφικών αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών συνεργασιών πάνω σε αρχές και πλαίσια στους μαζικούς χώρους, στην Αυτοδιοίκηση, στα κινήματα.

Η ισχύς του παλιού πολιτικού συστήματος είναι η διαπλοκή και οι μηχανισμοί.

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το λαϊκό κίνημα, η κοινωνία, η έμπνευση και η συμμετοχή των πολιτών.

*Αρθρο του Παναγιώτη Σκούτα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

**Ο Παναγιώτης Σκούτας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com