Π. Σ. ΣΥΡΙΖΑ: Δυνατότητα διαμόρφωσης ενός προοδευτικού μετώπου εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης

0

Επικριτικά σχολιάστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς παρά τις μεγάλες τομές που είχε προαναγγείλει πώς θα έφερνε το κόμμα του, τελικά, φοβούμενος να τοποθετηθεί «επέλεξε να το βάλει στα πόδια»

Περισσότερες από τρεις ώρες συνεδρίασε την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα ανοίξει στο κοινοβούλιο μετά τον Αύγουστο, οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αναφορικά με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, διαπιστώθηκε μετά και την επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα εν δυνάμει προοδευτικό μέτωπο.

Επικριτικά σχολιάστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς παρά τις μεγάλες τομές που είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης πως θα έφερνε το κόμμα του , τελικά φοβούμενος να τοποθετηθεί «επέλεξε να το βάλει στα πόδια». Υπό αυτό το πρίσμα υπογραμμίστηκε άλλωστε και η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικά παρακάτω τις σχετικές ανακοινώσεις).

Σε κάθε περίπτωση μόλις ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ η κυβέρνηση θα λάβει υπ’ όψιν της και το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα, ενημέρωση για τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρείχε ο Δημήτρης Βίτσας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, σν και δεν διαφαίνεται, όπως τονίσθηκε, η Τουρκία να επιθυμεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε μη τηρώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω της εμπειρίας των τελευταίων ετών, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των προσφυγικών ροών, το υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει εφόσον χρειαστεί.

Τέλος, το Πολιτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Για την ΠΓΔΜ, υπογραμμίστηκε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα ωστόσο «αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Εκείνο που υπογραμμίστηκε πάντως κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν τη λύση του ζητήματος, ωστόσο «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων», καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία (πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Η ανακολουθία Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση και τα πυρά της Κουμουνδούρου

«Η σημερινή άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την αναγκαιότητα έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί, αν μη τι άλλο έκπληξη. Κι αυτό διότι ο ίδιος, την περίοδο που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, είχε εκφραστεί ρητά υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας»: Αυτό ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζοντας αναλυτικά:

Στις 3 Ιανουαρίου 2016, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως “ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη μου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα προτείνω να συμφωνήσουμε στην άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δίχως να θέτουμε περιορισμούς ως προς το εύρος της”.

Στις 2 Ιουνίου 2016, ο αρμόδιος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ακολούθως, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 23 Ιουνίου 2016, με σκοπό τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι “αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους”.

Πρόσφατα δε, στις 16 Φεβρουαρίου 2018, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enikos.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι “απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος”. Στο πλαίσιο αυτό, είχε τονίσει ότι “η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει (…)”.

«Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από τότε. Είναι πλέον προφανές πως ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του καταστατικού χάρτη της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: left.gr                                         

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com