ΟΕΚ: Διαγραφή χρεών για 47.000 δανειολήπτες

0

Για τα μέτρα που αφορούν 82.000 περίπου δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ μίλησε από τη Λάρισα ο ειδικός σύμβουλος του γ. γ. του υπουργείου Εργασίας, Μάριος Μουζάλας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας με θέμα «Ρυθμίσεις δανείων από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ».

Σε εκδήλωση με θέμα «Ρυθμίσεις δανείων από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ» που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων το βράδυ της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Λάρισας, ο κ. Μουζάλας μίλησε για διαγραφή χρεών, μειώσεις δανείων, κατάργηση τόκων, επιμήκυνση αποπληρωμής, μεταξύ των ρυθμίσεων.

Ο κ. Μουζάλας περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τους δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σημείωσε πως από τους 82.000 δανειολήπτες που πήραν δάνειο από τον τέως ΟΕΚ, το 70,3% έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι τόκοι υπερημερίας έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

O ειδικός σύμβουλος σημείωσε πως με βάση τις ρυθμίσεις του υπουργείου προβλέπεται διαγραφή των χρεών για 47.000 δανειολήπτες με χρέος έως 6.000 ευρώ αλλά και για όσους έχουν καλύψει το 60% του ποσού που δανείστηκαν.

Επίσης προβλέπεται κατάργηση των τόκων υπερημερίας, απομείωση των δανείων κατά 15% και επιμήκυνση κατά 10 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως η διαδικασία προβλέπει και ευνοϊκές λύσεις για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ για τους ανέργους υπάρχει πρόβλεψη για απαλλαγή για τρία χρόνια της υποχρέωσης πληρωμής των δανείων. Επίσης ευνοϊκές λύσεις υπάρχουν και για όσους βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, καθώς με βάση τις ρυθμίσεις προβλέπεται πάγωμα της υποχρέωσης πληρωμής των δανείων για όσον καιρό χρειαστεί.

Μεταξύ άλλων κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στην κατηγορία των δανειοληπτών οι οποίοι πήραν δάνεια από τις τράπεζες και ο τέως ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο του δανείου, λέγοντας πως γίνεται προσπάθεια να βρεθούν αναλυτικά τα στοιχεία όλων αυτών των ανθρώπων σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Ο σύμβουλος του γγ του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε αναλυτικά την υπουργική απόφαση 52246/3173/2018 που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ και υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου «να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των εργαζομένων στο κράτος αλλά και να αποκατασταθεί η έννοια της κοινωνικής παροχής και της εργατικής αλληλεγγύης».

«Με αυτά τα μέτρα στοχεύουμε να επιλύσουμε την αδικία, αλλά και να λυθεί ένα πρόβλημα ελαφρώνοντας την καθημερινότητα του δανειολήπτη. Εφόσον αντιμετωπίσουμε τα παλιά προβλήματα, επεξεργαζόμαστε μια καινούρια στεγαστική πολιτική με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα στοχεύουν στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων», είπε ο κ. Μουζάλας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων, Παναγιώτης Νταής, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα αποτελεσματικές κοινωνικής πολιτικής του δήμου, ενώ δεσμεύτηκε για τη συνδρομή των υπηρεσιών του δήμου στην επικείμενη διαδικασία ελάφρυνσης της οφειλής Λαρισαίων δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ.

Στην χθεσινή εκδήλωση, παραβρέθηκαν ακόμη ο συντονιστής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Πέτρος Παπαγεωργίου και η δημοτική σύμβουλος, Δέσποινα Αράπκουλε.

(Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Ηλία Σκυλλάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com