Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως αιχμή για το συνεχή αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

0

Η μεγαλειώδης πορεία, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας του 1857, στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 1912 23.000 γυναικών εργατριών στις κλωστοϋφαντουργίες με το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και αιτήματα καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίσο μισθό με τους άντρες, στέλνει ένα παγκόσμιο ηχηρό μήνυμα. Από την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία που η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία μέχρι και σήμερα η ημέρα συνεχίζει να έχει επίκαιρο πολιτικό υπόβαθρο. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι κάθε μέρα στον κόσμο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα, γιατί είναι γυναίκες, και η πολιτεία είναι αναγκαίο  να συστρατεύεται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως ο αρμόδιος Κυβερνητικός μηχανισμός για την πάταξη των έμφυλων ανισοτήτων σε κάθε πτυχή του βίου μας, θα συνεχίσει να δίνει καθημερινές μάχες για την προστασία της γυναικείας αξιοπρέπειας και προσωπικότητας. Η ομάδα διοίκησης έργου (ΟΔΕ) της Γ. Γ. Ι. Φ. έχει ως βασική μέριμνα την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, που θα προστατεύσουν τις γυναίκες από τη βία και την  εκμετάλλευση  πορνείας. Η αντιμετώπιση του θέματος πρέπει να στοχεύει στο δομικό και λειτουργικό επαναπροσδιορισμό της έννοιας της πορνείας και τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας στην Ελληνική κοινωνία, που δε θα την αντιμετωπίζει ως «επιλογή» αλλά ως μία ακόμη μορφή βίας κατά των γυναικών και καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δυστυχώς επίσης, όσο κι αν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανάρμοστο για τον πολιτισμό του σύγχρονου κόσμου, χιλιάδες γυναίκες βιώνουν καθημερινά την έμφυλη βία. Σε αυτή προστίθεται μια αναδυόμενη μορφή της, η οποία εντοπίζεται είτε στο διαδικτυακό χώρο, σε ιστοσελίδες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε στην επικοινωνία μέσω συσκευών κινητής τεχνολογίας.

Η ΓΓΙΦ αναγνωριζοντας τα προβλήματα που δύναται να προκύψουν στη ζωή των γυναικών και κοριτσιών από τις νέες μορφές έμφυλης βίας μέσω διαδικτύου και στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων για την αντιμετώπισή της, όπως αυτές περιγράφονται στον Άξονα (Εμφυλη βία) του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των φύλων 2016 – 2020 τον Φεβρουάριο του 2018 προχώρησε στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την πρόληψη, ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσω διαδικτύου. Σκοπός της είναι η επεξεργασία νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων, με τελικό στόχο την εξάλειψη των μορφών έμφυλης βίας μέσω διαδικτύου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο ψηφιακός δημόσιος χώρος είναι ένας χώρος ασφαλής για όλους και όλες και απαλλαγμένος από έμφυλες ανισότητες.

Γενικά στην ανάπτυξη καλών πρακτικών και κοινωνικών δομών που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας σημαντικό ρόλο καλείται βεβαίως να παίξει παράλληλα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η Λάρισα ευτυχώς είναι μία από τις λίγες πόλεις πού έχει δύο κοινωνικές δομές:  τον  ξενώνα για τη φιλοξενία γυναικών και ένα συμβουλευτικό κέντρο. Οι συγκεκριμένες δομές συνεργάζονται με τη Γ.Γ.Ι.Φ.  και χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Εποπτεύονται από το ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ και συγκεκριμένα από την Αντιδημαρχία  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Τελικά στο μακρύ και συνεχή αγώνα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, χωρίς κοινωνικές ανισότητες και με σεβασμό στον άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, ενώνουμε όλες και όλοι τη φωνή και τις δυνάμεις μας.

*Αρθρο της Εύης Παπανίκα, μέλος της Γραμματείας Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com