Περίεργες συμπτώσεις

0

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι συμπτώσεις των θέσεων της ΝΔ με τις πιο ακραίες δυνάμεις στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικές από αυτή την άποψη είναι οι θέσεις στο Μακεδονικό και το Αιγαιϊκό πρόβλημα. Έτσι :

  1. Στο Μακεδονικό ο Πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης τώρα και πρέπει να τ’ αφήσουμε για άλλους καιρούς. Προφανώς πρέπει και το Μακεδονικό να περιμένει τον ερχομό του «Μεσσία» Μητσοτάκη έστω κι αν μέχρι τότε στα 160 κράτη που αναγνώρισαν τη γείτονα με το όνομα Μακεδονία θα έχουν προστεθεί και τα υπόλοιπα κράτη του ΟΗΕ.

Εντελώς «συμπτωματικά» την ίδια εκτίμηση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα έχει και ο Ερντογάν. Αυτός συνέστησε στους Σκοπιανούς να μην επιδιώξουν λύση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υποσχόμενος μάλιστα ότι η Τουρκία θα τους βοηθήσει να ενταχθούν στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

  1. Στο Αιγαιϊκό ο Κυρανάκης, πουλέν του Κ. Μητσοτάκη και αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, δίχως περίσκεψη, δίχως αιδώ αντέγραψε σχεδόν αυτολεξεί την τουρκική προπαγάνδα δηλώνοντας : “H προκλητικότητα στο Αιγαίο του Υπουργού σας έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μην παίζετε παιχνίδια στο Αιγαίο ”. Μέχρι που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε διορθωτική δήλωση από τη ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης είναι σύμφωνοι με τις εθνικά απαράδεκτες απόψεις του Κυρανάκη. Είναι προφανές ότι αυτές οι συμπτώσεις θέσεων στελεχών της ΝΔ με την πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν δεν είναι καθόλου τυχαίες. Συνδέονται με την ολοένα και πιο επικίνδυνη μετατόπιση της ΝΔ προς ακροδεξιές θέσεις. Μετατοπιζόμενη προς την ακροδεξιά η ΝΔ αναπαράγει απόψεις που έχουν εκφωνηθεί από στελέχη συγγενικών πολιτικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής. Η μικροπολιτική σκοπιμότητα της ΝΔ δεν της επιτρέπει να δει τα περίεργα παιχνίδια που γεννά η στάση της στον επικοινωνιακό τομέα. Οι δυνάμεις αυτές ωστόσο έχουν τα δικά τους σχέδια και τις δικές τους επιδιώξεις στην περιοχή. Η Τουρκία π. χ. δεν έκρυψε ποτέ τα σχέδιά της να αξιοποιήσει τους Μουσουλμάνους των Δυτικών Βαλκανίων για να ενισχύσει τις θέσεις και τον ρόλο της στην περιοχή. Οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ προσφέρονται για την ενδυνάμωση της φιλοτουρκικής προπαγάνδας. Η εκκρεμότητα όπως είναι φυσικό, του ονόματος της ΠΓΔΜ διευκολύνει την προώθηση των Τουρκικών σχεδίων, ενώ δυσκολεύει τις εθνικές μας επιδιώξεις για τη μετατροπή των Βαλκανίων από Πυριτιδαποθήκη σε περιοχή καλής γειτονίας, ειρηνικής συνεργασίας και προώθησης αναπτυξιακών σχεδίων προς όφελος όλων των Βαλκανικών λαών με πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας.

Φυσικά ο επεκτατισμός της Άγκυρας δεν αφορά μονάχα τα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως δείχνουν οι προκλήσεις της στο Αιγαίο, στην Κυπριακή ΑΟΖ και η επίθεσή της στο Αφρίν αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Έτσι, η δήλωση Κυρανάκη, που εκφράζει τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από δικές του δηλώσεις για την προχειρότητα των διπλωματικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, ενισχύει τον επεκτατισμό της Άγκυρας, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην περιοχή.

Από αυτή την άποψη θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς και όχι άδικα τον Κ. Μητσοτάκη, ότι επιδιώκει ν’ αποκτήσει Ηροστράτεια δόξα. Όπως είναι γνωστό ο Ηρόστρατος πυρπόλησε το Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσσο (που θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου) προκειμένου να μείνει το όνομά του  αθάνατο. Από τότε το όνομα του Ηρόστρατου χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους υπερβολικά φιλόδοξους ανθρώπους που επιδιώκουν τη δόξα με οποιονδήποτε μέσο. Δυστυχώς όταν η δόξα ενός πρωθυπουργού συνδέεται και με τους πειρασμούς της εξουσίας, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα. Εξάλλου στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει και η έξωθεν καλή μαρτυρία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΕΤΣΙΜΕΑΣ 

Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com