Με «συνταγή» Καλογιάννη, Κίνηση και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

0

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 4 ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

* Οι προετοιμασίες, το νέο πολιτικό στίγμα και τα διλήμματα για ανάπτυξη και διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

Με το επιτυχημένο εγχείρημα της συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων στον Δήμο Λαρισαίων να αποτελεί τη βάση της αυτοδιοικητικής του πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να αυξήσει την επιρροή του στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναδεικνύοντας παράλληλα τη σύγχρονη αντίληψη για τη συμμετοχή της στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ενάμιση χρόνο περίπου πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ξεκίνησαν οι διεργασίες για την προετοιμασία αυτοδιοικητικών κινήσεων, που θα εκφράσουν αυτή τη νέα αντίληψη στους δήμους της Θεσσαλίας με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να λειαίνουν το έδαφος και να στρώνουν χαλί για τη συνεργασία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με την Περιφέρεια να θεωρείται το μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τις εκλογές.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης δεν χάνει ευκαιρία στις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία πρόσκειται η πλειοψηφία των μελών της πρώην παράταξης «Λαρισαίων Πόλις», του άλλου εταίρου της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», να αναφέρεται στην επιτυχημένη συνεργασία των δύο εταίρων, που είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης, στη βάση ενός συμφωνημένου προγράμματος. Αλλά και να ζητά εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξή τους και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανανέωση της θητείας της δημοτικής αρχής.

Αυτό ήταν το περιεχόμενο των συναντήσεων του κ. Καλογιάννη το τελευταίο δεκαήμερο τόσο με τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση στη διάρκεια ενός χαλαρού δείπνου στο Φρούριο όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργο Παπανδρέου την προηγούμενη Δευτέρα στο δημαρχείο, στο περιθώριο της επίσκεψης του τελευταίου στη Λάρισα για τις ανάγκες των προσυνεδριακών διαδικασιών του Κινήματος Αλλαγής.

Είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουνίου 2017 η συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Λάρισα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Διβάνι”, όπου ο κ. Καλογιάννης παρουσία όλων των στελεχών της δημοτικής αρχής παρέθεσε τις βασικές του θέσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι δήμοι τόσο στην περίοδο της κρίσης όσο και μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων ζήτησε και συνεχίζει να ζητά την πολιτική στήριξη της δημοτικής του αρχής ως αποτέλεσμα συνεργασίας, επιβεβαιώνει συνεργάτης του κ. Καλογιάννη διευκρινίζοντας πάντως πως η δημοτική του παράταξη θα συνεχίσει αδιαπραγμάτευτα να διατηρεί την αυτονομία της και τη δυνατότητα να αποφασίζει χωρίς εξαρτήσεις για όλα τα θέματα που την αφορούν.

Στην κατεύθυνση της πολιτικής στήριξης της συνεργασίας και της επικαιροποίησής της με τα νέα δεδομένα κινήθηκε και η χθεσινή εκδήλωση της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι προκλήσεις της νέας περιόδου» και ομιλητές τους δημάρχους Καρδίτσας και Κοζάνης κ. Φώτη Αλεξάκο και Λευτέρη Ιωαννίδη αντίστοιχα και φυσικά τον δήμαρχο Λαρισαίων και επικεφαλής της Συμπαράταξης κ. Απόστολο Καλογιάννη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, σημειώνουν έμπειροι γύρω από τα αυτοδιοικητικά, είχε διττό στόχο: αφενός να επιβεβαιώσει τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στην ΠΕΔ Θεσσαλίας υπό τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, αφετέρου να διαμορφώσει το νέο πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας και συναντίληψης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια καθώς και τη λειτουργία της με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, θέματα που αναλύθηκαν χθες από τους τρεις δημάρχους στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αν η Συμπαράταξη Λαρισαίων θεωρείται ένα επιτυχημένο πείραμα -δικαιώνοντας τις προσδοκίες όσων εργάστηκαν, συνέβαλαν και τελικά συμμετείχαν- και μπορεί να πάει ένα βήμα παραπάνω με το συγκεκριμένο νέο πολιτικό πλαίσιο, αποτελεί αναμφισβήτητα την ευκαιρία να επιχειρηθεί να δοκιμαστεί και σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα την Περιφέρεια Θεσσαλία, όπου πολιτικά κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Αγοραστός, διαπιστώνουν στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιδέα για την προώθηση μιας αυτοδιοικητικής κίνησης, που θα προκύψει με συνεργασία πολιτικών δυνάμεων, αντίστοιχης με τη Συμπαράταξη Λαρισαίων προέκυψε στο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας τον προηγούμενο Οκτώβρη στη Λάρισα με πολλά κυβερνητικά στελέχη να αναδεικνύουν την ανάγκη ενός νέου σχήματος για την προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη Θεσσαλία μετά και την πολιτική αντιπαράθεση που είχε η κυβέρνηση και ο Κώστας Αγοραστός αν και συνδιοργανωτές του συνεδρίου με σημείο αιχμής την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου.

Η ανάγκη μιας αξιόπιστης κίνησης ενισχύεται και από τις εκτιμήσεις ότι για διαφορετικούς λόγους οι προσκείμενες τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακές παρατάξεις εμφανίζονται αποδυναμωμένες με μειωμένες πιθανότητες αντιμετώπισης του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην κατεύθυνση προώθησης συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και στους 4 θεσσαλικούς νομούς με την πρωτοβουλία των κινήσεων να αναλαμβάνουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος την ώρα που το Κίνημα Αλλαγής παραμένει θεατής των εξελίξεων ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου, γεγονός που δεν επιτρέπει προς το παρόν τουλάχιστον τη διαμόρφωση πολιτικών – πολύ δε περισσότερο τακτικών κινήσεων.

Οι διεργασίες, ακόμα και με τη συμμετοχή νομαρχιακών συμβούλων, σε πρώτη φάση κινούνται στην κατεύθυνση της καταγραφής της κατάστασης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και της αμφισβήτησης της δυνατότητας του περιφερειάρχη να αντιμετωπίσει τα περιφερειακά θέματα με το σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει τον περιφερειάρχη με σειρά επικριτικών ανακοινώσεων, η τελευταία από τις οποίες αφορούσε στον τρόπο αντιμετώπισης και τις παραλείψεις στον σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση στα παράλια.

Το δίλημμα των εκλογών στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την Πατρόκλου φαίνεται ότι θα είναι «παλιό ή νέο μοντέλο ανάπτυξης και διακυβέρνησης» με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την έκβαση των πρωτοβουλιών τους καθώς οι συνθήκες το 2019 εμφανίζονται ευνοϊκότερες από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τότε το εγχείρημα της συνεργασίας απευθυνόταν στους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ ή όσους είχαν την πρόθεση να διαφοροποιηθούν από την πολιτική του, κάτι που συνέβη στον Δήμο Λαρισαίων. Σήμερα και με δεδομένη την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας η πρόσκληση-πρόκληση απευθύνεται στο σύνολο των δυνάμεων που θα επιλέξουν να συνεργαστούν με την Αριστερά. Μια Αριστερά που εκ των πραγμάτων από θέση ισχύος ως κυβέρνηση έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλους τους τομείς, συνεπώς και στην αυτοδιοίκηση.

Ρεπορτάζ του Δημ. Κατσανάκη στην εφημερίδα «Ελευθερία»

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com