Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας*

0

Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχιας, δηλαδή ο αποκλεισμός ή η ανεπαρκής πρόσβαση των νοικοκυριών στην ενέργεια, αποτελεί ένα κοινωνικό ζήτημα υψίστης σημασίας τόσο για την χώρα μας όσο και για την Ευρώπη γενικότερα.

Η αναγνώριση και η αλλαγή στάσης διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αναφορά που γίνεται σε πολιτικές και καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ελλάδα, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Με την νέα χρονιά προωθούμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων υποστήριξης των ασθενέστερων πολιτών και αντιμετώπισης προβλημάτων που επιβαρύνουν παράλογα την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, αναμορφώνουμε τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, διαθέτοντας 360 εκατ. ευρώ στην αποπληρωμή των οφειλών προς την ΔΕΗ, για τις ΥΚΩ  που έχει προσφέρει και αποτρέποντας έτσι την αύξηση των χρεώσεων στους λογαριασμούς.

Όσον αφορά στο σύστημα τιμολόγησης, ενώ το υφιστάμενο σύστημα προβλέπει ενιαία τιμολόγηση για το σύνολο της κατανάλωσης, πλέον η χρέωση της επόμενης σε σειρά κλίμακας, αφορά μόνο το μέρος της υπέρβασης και όχι το σύνολο της κατανάλωσης, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιβαρύνσεις σε πολλά νοικοκυριά κυρίως τους χειμερινούς μήνες όπου η ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Επιπρόσθετα, διπλασιάζουμε την έκπτωση που προσφέρει το Κοινωνικό Τιμολόγιο στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, εισάγοντας νέα κριτήρια με βάση το εισόδημα και την ακίνητη περιουσία, έτσι ώστε να δικαιούνται την έκπτωση μόνο όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και ταυτόχρονα καταργούμε την απένταξη δικαιούχων του ΚΟΤ για όσους υπερβαίνουν την κατανάλωση. Έτσι καθιερώνουμε έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα περί το 70% από 30-35% που ίσχυε μέχρι τώρα, τομή την οποία θεωρούμε από τις σημαντικότερες για την ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας. Ειδικά για όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, υπάρχει διπλάσια έκπτωση στα τιμολόγιά τους από αυτή που λαμβάνουν σήμερα.

Προωθούμε την επανασύνδεση ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά δημιουργώντας ειδικό λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, τα οποία είχαν αποσυνδεθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς να χρειάζεται πλέον να εξοφλήσουν τουλάχιστον το 15% της οφειλής και το υπόλοιπο ποσό σε 12 δόσεις που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών που θα εκδοθεί, θα καθοριστούν οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, το ύψος και η κατανομή του ποσού καθώς και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Εδώ αξίζει να αναφερθώ στο Νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες το οποίο συζητείται ήδη στην Βουλή και με το οποίο δίνουμε την ευκαιρία στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχει σε σχήματα παραγωγής ενέργειας με σκοπό την αυτοκατανάλωση.

Η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση του νέου θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί καταφύγιο για τους ευάλωτους πολίτες που αναζητούν πρόσβαση στο ρεύμα το οποίο παράγει η Ενεργειακή Κοινότητα, αξιοποιώντας μέρος από το πλεόνασμα που υπάρχει.

Τέλος, διευκολύνουμε την πρόσβαση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στο φυσικό αέριο. Με πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020)  και την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, παρέχουμε την δυνατότητα σε περιοχές της Αττικής με χαμηλά ποσοστά διείσδυσης φυσικού αερίου και σε κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, να αντικαταστήσουν το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το ύψος αυτής της δαπάνης κυμαίνεται από 4.500 έως 8.000 ευρώ για αυτονομίες και μονοκατοικίες και έως 22.000 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών.

Επιπλέον, η ΕΔΑ Αττικής θα επιδοτήσει ένα μέρος του συνολικού επιλέξιμου κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου με ποσά που κυμαίνονται από 360 έως 1.100 ευρώ για αυτονομίες και μονοκατοικίες και έως και 3.000 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών.

Σε αυτήν την δύσκολη εποχή που διάγουμε, η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά εστιάζει στην προστασία των ευάλωτων πολιτών εξασφαλίζοντας την πρόσβαση όλων στην ενέργεια, με το βλέμμα στραμμένο στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

*Αρθρο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκου Παπαδόπουλου, στην εφημερίδα Larissanet

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com