ΣΥΝΕΚ: Η τοποθέτηση της απερχόμενης γραμματέα της ΕΛΜΕ στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Τρίτης 19/12

0

Πρώτα πρώτα το άτομο δεν είναι πάνω από την κοινωνία. Το δημόσιο ελληνικό σχολείο είναι κοινωνικό αγαθό που προσφέρει η δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία για τα παιδιά της χώρας, όχι για να κάνουμε εμείς καριέρα. Τα σχολεία είναι για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό εδώ θα πάρω καθαρή θέση για το θέμα της απόφασης ανάκλησης των διευθυντών.

Αν προέχει το όφελος της κοινωνίας, είναι προς το όφελός της η διασάλευση της ηρεμίας της εκπαιδευτικής ζωής και της λειτουργίας των σχολείων στα μέσα της σχολικής χρονιάς; Σίγουρα δε διακυβεύεται αυτό το μέγα ζητούμενο εξαιτίας ενός τεχνητού τεχνικού ζητήματος και όχι για θέμα ουσίας, χωρίς μάλιστα οι υποψήφιοι διευθυντές να διατυπώσουν προηγουμένως τη γνώμη τους; Χωρίς να διαφυλάττεται η υπόληψή τους;

Κοιτάξτε άλλη μια αλήθεια, όποιος στήνει παγίδες πέφτει ο ίδιος μέσα. Τι έπαθε ο κ. Κοντσιώτης; Προσπάθησε να στήσει ένα εξωτερικό πρόβλημα κι έπεσε ο ίδιος μέσα. Πώς είναι δυνατόν να ξέρει κάτι για τις δηλώσεις των συναδέλφων και την οριστικοποίησή τους σε ύστερο χρόνο και δεν ενημερώνει το συλλογικό όργανο όπου ανήκει και κρατά τις πληροφορίες 4 μήνες μετά, για να τις δώσει στον κ. Χαρακόπουλο, κι αμέσως μετά ο ίδιος υποβιβάζει τη σημασία ενός πράγματος που ο ίδιος παρουσίαζε ως τάχα σπουδαίο;

Όποιοι άλλοι στήνουν παγίδες και μάλιστα τρεις μέρες πριν τις εκλογές, θα μου το θυμηθείτε, κινδυνεύουν να πέσουν κι αυτοί μέσα. Δεν ξέρω ποιους και γιατί βολεύει η απαξίωση του συγκεκριμένου Διευρυμένου ΠΥΣΔΕ; Κι επειδή ο κ. Παπαδόπουλος πιο πριν ανέφερε ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι συλλογικά όργανα που ασκούν διοίκηση υπεύθυνα, έχω να πω ότι η παύλα δεν είναι ανάληψη ευθύνης. Και με την ευκαιρία ποια είναι η θέση των Παρεμβάσεων για τους διευθυντές, γιατί δεν τους είδα να υποστηρίζουν την εκλογή από τη βάση, όταν κατέπεσε.

Καλά, η θέση της ΔΑΚΕ για τους διευθυντές είναι χιλιοειπωμένη στα πρακτικά: οι διευθυντές να σπουδάζουν το διευθυντιλίκι σε αποκεντρωμένες σχολές διοίκησης και να ασκούν εξουσία ως managers, σαν να μην είναι κομμάτι του συλλόγου.

Θα σας πω λοιπόν την αλήθεια πώς έγιναν τα πράγματα σε αυτό το υπονομευμένο ΠΥΣΔΕ, και θα μιλήσω , γιατί έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της ΕΛΜΕ, για τα οποία τόσο λοιδορήθηκα πέρυσι. Ο κ. Χαρακόπουλος φαίνεται να ξέρει κάτι και να έχει πληροφορίες συνδικαλιστών για αργοπορημένες οριστικοποιήσεις «αρεστών» υποψήφιων διευθυντών χωρίς τα μέλη να γνωρίζουμε το πραγματικό 4 μήνες μετά. Αποκαλύφθηκε ότι ο μόνος που ήξερε είναι ο Κοντσιώτης. Αυτός ανέφερε μέσα στο ΠΥΣΔΕ για την ύπαρξη ενός υποτιθέμενου μέιλ, που όμως δε βρέθηκε ούτε καν στα σπαμ, με το οποίο ένας υποψήφιος διευθυντής πληροφορούσε τάχα πως καθυστερεί μέσα στη δική του δήλωση. Αφού το μέιλ δε βρέθηκε, κι επειδή τόσο ο ΔΔΕ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη (δεν ξέρω για τον άλλο αιρετό που απλώνει και «αριστερό» χέρι σε γυναίκα) δεν ξέραμε τίποτα, καλέσαμε τον υπάλληλο, ο οποίος μας διαβεβαίωνε για το αδιάβλητο του συστήματος, αφού κανείς δεν έμπαινε μετά τις 24:00 για να υποβάλει δήλωση και φυσικά δεν είχε πρόσβαση στις δηλώσεις των άλλων. Είπε πως ο Κώστας του είπε τον Αύγουστο ( και όχι την επόμενη μέρα, όπως λέει ο κ.Γεωργούσης, νομίζω ότι σε αυτό το σημείο δε θυμάται καλά) πως κάποιοι οριστικοποίησαν μετά τις 12, αλλά δεν ήταν πρόβλημα, ήταν τεχνικό θέμα που είχε να κάνει με την αλλαγή ώρας. Εκεί τον ρώτησα: ποιος Κώστας; Απάντησε ο Κοντσιώτης. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν ενημέρωσε τον προιστάμενό του , -ενώ ενημερώνει τον Κοντσιώτη, -και τα υπόλοιπα μέλη του ΠΥΣΔΕ, τα οποία διαβεβαίωσε ότι εγγυάται τεχνικά το αδιάβλητο της διαδικασίας, ο κ. Κοντελές μου έκανε επίθεση ότι τα βάζω με έναν υπάλληλο. Ο Κοντσιώτης υποβίβαζε τώρα πλέον τη σημασία του ζητήματος, ενώ εμείς οι υπόλοιποι ζητήσαμε τα ηλεκτρονικά ίχνη. Εκει μας έκανε εντύπωση ότι κάποιος υποψήφιος διευθυντής φαίνεται να μένει περισσότερο μέσα στη δήλωσή του από τους άλλους που οριστικοποίησαν δευτερόλεπτα μετά ή 2-3 λεπτά. Τότε ο προιστάμενος μίλησε για σκευωρία που βασίστηκε σε ένα διευθυντή κάθε άλλο παρά «αρεστό», όπως υπονόησε ο βουλευτής , γιατί πρόκειται για διευθυντή μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του σε αγωγή από άλλο διευθυντή.

Κι επειδή λέμε για την επιλογή διευθυντών και πρέπει να απαντήσω στις δύο διευθύντριες κεντρικών σχολείων στη Λάρισα που μου επιτέθηκαν πως τις δυσκόλεψα, θα πω πως προσπάθησα να υπερασπιστώ τον κλάδο. Δε θα αναφερόμουνα στις λεπτομέρειες αλλά, επειδή η μια δ/ντρια με κατηγορεί που τη ρώτησα, όπως αυτή είπε στη συνέλευση «αν θα υπέγραφε πάλι περικοπές μισθών», απαντώ ότι έκανα ερώτηση που αφορά τον κλάδο και δεν ντρέπομαι γι’ αυτή, ενώ η ίδια θα μείνει πάντα εντυπωμένη σε μας ως το στέλεχος των απολύσεων με ποσόστωση και της διαθεσιμότητας.

Κι επειδή λέμε για διαθεσιμότητες, τι έκανε ο συνάδελφος Τζιατζιάς πριν λίγο; Μιλούσε για τα ψηφοδέλτια με υποψήφιους διαθέσιμους και εξισώνει τους ανθρώπους που άδικα εκδιώχτηκαν από τα σχολεία με τους συνδικαλιστές που δεν απολαμβάνουν τα προνόμια των συνδικαλιστικών αποσπάσεων. Και μια που το λέω αυτό να πω ότι αυτός ήταν που απείλησε τα μέλη του ΔΣ, αν τολμάμε να προβάλουμε ενστάσεις σε ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ με υποψήφιους τους δύο συνδικαλιστές της που δεν πήραν απόσπαση. Κι εκεί προς τιμή του το μέλος του ΠΑΜΕ ζήτησε να καταγραφεί η απειλή, που εκ των υστέρων θέλανε να πούνε πως δεν έγινε.

Και μια που λέμε για τις αποσπάσεις των συνδικαλιστών, αυτό που κάνετε, συνάδελφοι της ΔΑΚΕ, είναι τυμβωρυχία. Εκμεταλλεύεστε πολιτικά το θάνατο μιας συντρόφισσάς σας και μπροστά στο μίσος και το συμφέρον σας μιλάτε για δολοφονία, λέγοντας ένα αισχρό ψέμα. Η συνάδελφος που έφυγε από τη ζωή δεν είχε ζητήσει απόσπαση για το πρόβλημα υγείας της, ώστε να μιλά κανείς γι’ αυτό, αλλά ως συνδικαλίστρια.

Και μια που λέμε για ψέματα οι αποσπασμένοι συνδικαλιστές στη χώρα ήταν 49, από αυτούς περίπου οι 30 ήταν της ΔΑΚΕ. Αν φέτος πήραν απόσπαση οι 34, οι 17 τουλάχιστον από αυτούς είναι ΔΑΚΕ, άρα λένε ψέματα, όταν μιλάνε για δίωξη συνδικαλιστική.

Όπως ψέματα και λάσπη έριξαν μέχρι μια μέρα πριν τις εκλογές για τον απολογισμό. Πέρυσι τον απολογισμό τον έκανε η ΠΕΚ. Και όπως είναι γραμμένο στα πρακτικά, που ευτυχώς δεν τα έγραψα εγώ αλλά ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΠΕΚ τα κατέθεσε, ο τότε γραμματέας ως παράταξη: «τον καταθέτουμε ως ΠΕΚ», κατέγραψε ο ίδιος. Ο εκάστοτε απολογισμός είναι πολιτικός και αποτυπώνει τη σκοπιά της παράταξης που τον καταθέτει. Σε αυτόν τον απολογισμό καταθέσαμε ως παράταξη την πολιτκή μας θεώρηση και όσα έγιναν κατά τη θητεία του απερχόμενου ΔΣ. Το παράδοξο είναι ότι από τη μια ότι βρήκατε ακόμη και την τελευταία προεκλογική στιγμή για να με χτυπήσετε ως αφελή κι αδύναμη να καταλάβω τι λέτε , την ίδια στιγμή λέτε ότι θα τον δείξετε στον κόσμο, αλλά δεν τον κοινοποιήσατε. Μακάρι να τον κοινοποιούσατε πριν και όχι μετά τις εκλογές που λέτε δήθεν ότι θέλετε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ξέρετε πόσο εκτεθειμένοι είστε και δε θέλετε να μάθει ο κόσμος τι κάνατε και τι έγινε.

Ξέρετε γιατί ο πρόεδρος είναι και ταμίας; Γιατί τόλμησε η ΠΕΚ να διεκδικήσει τη θέση και η ΔΑΚΕ θύμωσε και έτσι δεν την ψήφισε. Ξέρετε γιατί τα πρακτικά έγιναν θέμα μια ολόκληρη χρονιά; Γιατί θέλαν να χτυπήσουν τη δεύτερη δύναμη, είναι όλοι μαζί κι εμείς μόνοι μας! Γιατί με διέσυραν όλη τη χρονιά; Γιατί πλέον στα πρακτικά ήταν γραμμένα όλα. Πρώτα -πρώτα έπρεπε να σβηστεί μια βρισιά που εξαπέλυσε εναντίον μας ο Παπαδόπουλος. Την έγραψα όμως για να σταματήσουν να καθυβρίζουν και από τότε σταμάτησαν να ρίχνουν ύβρεις.

Και φυσικά έπρεπε να σβηστεί μία λέξη, μία πρόθεση, γιατί αυτή η λέξη χαλούσε την επιδίωξή τους (ΔΑΚΕ, ΠΕΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) εκτός βεβαίως της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), γιατί πρέπει να είμαστε τίμιοι, να μετακυλιστεί η ευθύνη από ένα διευθυντή  στο ΔΔΕ Λάρισας. Επί μήνες το ζήτημα ήταν ότι «ως αγράμματη» δεν ήξερα τι ακούω και τι γράφω, ο στόχος τους ήταν ότι στην περίπτωση που προσέτρεξαν συνάδελφοι στην ΕΛΜΕ για να ζητήσουν τη συνδρομή της ενάντια σε αυταρχική αυθαίρετη συμπεριφορά, συναδέλφισσα που ενώ είχε μαζέψει το 1/3 των υπογραφών του συλλόγου δεν της επετράπη να συγκαλέσει σύλλογο, συναδέλφισσα που ο ίδιος διευθυντής του σχολείου των παιδιών της πήρε τηλέφωνο στο διευθυντή του σχολείου που  δουλεύει να την απειλήσει που τον σχολιάζει σε κρυφή ομάδα fb. Αυτά μπορώ και τα εκθέτω, γιατί είναι γραμμένα στα πρακτικά του σωματείου. Το ζήτημα ήταν να μη φανεί ότι ο εν λόγω διευθυντής έπρεπε να κοινοποιήσει στο σύλλογό του έγγραφο των γονέων και κηδεμόνων που κυνηγήθηκαν με αυτόφωρη διαδικασία από τον ίδιο διευθυντή.. Έπρεπε να αλλάξω την πρόθεση στα πρακτικά ώστε να φαίνεται  ότι αυτός που έπρεπε να το κοινοποιήσει είναι ο ΔΔΕ. Αλλά η λέξη δεν άλλαξε, οι συναδέλφισσες κλήθηκαν στο σωματείο και επιβεβαίωσαν την αλήθεια των γραφομένων, ο διευθυντής του σχολείου και όχι ο ΔΔΕ όφειλε να κοινοποιήσει το έγγραφο.

Έπρεπε να χτιστεί κι αυτό το ψέμα. Σήμερα ο Παπαδόπουλος σας εξηγεί πως ζούμε το πόρισμα Λιάκου, κι ας μη συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί του. Κι από τότε δε που κάθισε στον ίδιο καναπέ με τον κ. Γαβρόγλου στο περιθώριο του περιφερειακού συνεδρίου με δύο μαθητές κι έναν καθηγητή παρουσιάζεται ότι ξέρει καλύτερα από όλους τι θα γίνει στα εκπαιδευτικά. Θα καταστραφούμε…θα απολυθούμε…θα χάσουμε τις οργανικές μας… θα κλείσουν τα σχολεία…. Κι ύστερα θα έρθει να μας σώσει με την αγωνιστικότητά του.

Ψέματα είπε και ο κ. Καρκαλής για τη μαθητεία. Καμία σχέση η μαθητεία με τα προστατευμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ενήλικων αποφοίτων σήμερα , με εκείνη τη μαθητεία του 2013.

Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται ανασυγκρότηση με στοχευμένες δράσεις για τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, την ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση σε ένα πραγματικά αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com