Απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης)

0

Η Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μια ιστορική στιγμή για τους αγώνες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος, ενάντια στη βία κατά των γυναικών και το διαρκές αίτημα για την ψήφιση ενιαίου νόμου που θα καλύπτει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στην οικογένεια, στις προσωπικές σχέσεις, στους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς.

Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα γιατί η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης εγγυάται την ισότιμη προστασία και το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των γυναικών (ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, εθνικότητας/εθνότητας, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, γλώσσας, πολιτισμικών χαρακτηριστικών, ουσιαστικά μέτρα προστασίας, υποστήριξης και αποκατάστασης (πρόληψη, υγεία, κατοικία, κοινωνική και δικαστική βοήθεια, εκπαίδευση, απασχόληση, συμβουλευτική υποστήριξη και νομική βοήθεια).

Με την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης γίνεται νόμος του κράτους η πρώτη διεθνής συνθήκη που ορίζει και κατονομάζει  την έμφυλη βία, την βία με βάση το φύλο. Δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την θέσπιση της συντονισμένης δράσης της πολιτείας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά των κοριτσιών.

Κερδίσαμε μια μάχη σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό και σε νομικό επίπεδο.

Αποκτούμε ένα θεσμικό εργαλείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και για την προστασία και υποστήριξη των γυναικών και κοριτσιών.

Η χώρα αποκτά ένα νόμο που θα συμβάλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην πρόληψη της έμφυλης βίας στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εργασία, στην πολιτική.

Τώρα ανοίγεται μπροστά μας το πεδίο της εφαρμογής. Τώρα ανοίγεται μπροστά μας η ανάγκη για κοινωνική αλλαγή, για εξάλειψη της σεξιστικής κουλτούρας, για να έρθουν στο φως αθέατες όψεις του σεξισμού της καθημερινότητας, αλλά και για να εξαλειφθούν οι εμπεδωμένες σεξιστικές συμπεριφορές και στάσεις που αναπαράγουν την έμφυλη βία, τις έμφυλες ανισότητες και την υποτίμηση της αξιοπρέπειας των γυναικών.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  έλαβε πολύ θετική ανταπόκριση από όλες και όλους τους παρευρισκόμενους σε πρόσφατη εκδήλωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Εύη Παπανίκα.

Αναμένεται σύντομα και το νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών που θα θωρακίζει νομικά το πανελλαδικό δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ  

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com