Η κυβέρνηση έθεσε κανόνες και όρια για την προστασία των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση

0

Αρθρο του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου

Το πρόβλημα των πλειστηριασμών δεν προέκυψε αιφνιδίως το 2017 από ένα ¨καπρίτσιο¨ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχει προκύψει από την απαίτηση των θεσμών να αποπληρωθούν τα δάνεια των εγχώριων δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

Όλα τα προγράμματα προσαρμογής περιλάμβαναν τον όρο για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας και των χρεών των ελλήνων πολιτών προς τις τράπεζες. Αντί της ¨σεισάχθειας¨ επιλέχθηκε μερική αναδιάρθρωση των χρεών που βρίσκεται σε εξέλιξη και στα δύο επίπεδα με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Ανεξαρτήτως των αστοχιών των προγραμμάτων η αρχή της αποπληρωμής των δανείων αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο για την έξοδο από την επιτροπεία. Η αποπληρωμή των εγχώριων δανείων προς τις τράπεζες ανάγεται στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ¨κόκκινων¨ δανείων, το οποίο απειλεί την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Παρά τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την επανάκαμψη κεφαλαίων στις εγχώριες τράπεζες τα ¨κόκκινα¨ δάνεια είναι ¨βόμβα¨ στα θεμέλια του συστήματος. Όσο αναβάλλεται η αντιμετώπιση τους σύμφωνα με την λύση, η οποία περιλαμβάνεται στο τρίτο πρόγραμμα, το τραπεζικό σύστημα δεν τηρεί την υποχρέωσή του για χορηγίες στην πραγματική οικονομία. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής με την σειρά της οδηγεί στην ανάσχεση της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Ακόμη και αυτοί που διαφωνούν με τη λύση που δόθηκε, σχετικά με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κατανοούν την ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας για την  αντιμετώπιση των ¨κόκκινων¨ δανείων.

Από την μεριά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι συμβάλλαμε σε μία λύση, η οποία περιλαμβάνει ¨κούρεμα¨ των χρεών των νοικοκυριών εκεί που αποδεδειγμένα δεν δύναται να αποπληρώσουν, με δικαστική απόφαση. Μερική κάλυψη των χρεών των δανειοληπτών με 100 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του κράτους για να μην χάσουν την πρώτη κατοικία, η οποία εξασφαλίζεται στο 70%. Εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών δανείων, αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες.

Δεν συναινέσαμε στην κάλυψη των ¨στρατηγικών¨ κακοπληρωτών προκειμένου να μην αναλάβει η κοινωνία χρέος το οποίο δεν της ανήκει.

Οι επιλογές αυτές δεν έγιναν αυτές τις μέρες. Η όποια αντιπαράθεση πολιτικών δυνάμεων επί της ουσίας έγινε προ πολλών μηνών. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ της περιόδου 2010-2014 ανέχθηκαν την διόγκωση των ¨κόκκινων¨ δανείων από 13 δις ευρώ το 2008 σε 73 δις ευρώ το 2014 χωρίς να διαπραγματευτούν την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μη κλείνοντας την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος μετακύλησαν το τεράστιο θέμα των ¨κόκκινων¨ δανείων. Δεν μερίμνησαν ούτε να ανανεώσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς η οποία έληγε 31-12-2014.

Αυτές τις μέρες διεξάγεται επικοινωνιακό ¨παιχνίδι¨ με ευθύνη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, κοινοβουλευτικών και μη, με αφορμή την προκήρυξη κάποιων πλειστηριασμών. Το έναυσμα δόθηκε λόγω των επεισοδίων τα οποία προκάλεσαν μέλη και οπαδοί κυρίως της ΛΑΕ με βίαιη ακτιβιστική δράση για να ματαιώσουν πλειστηριασμούς ακινήτων εταιρείας κ.λ.π. Εδώ περιττεύει ο σχολιασμός των στοχεύσεων και προσδοκιών των φορέων αυτών, την στιγμή που είναι εμφανής η σκοπιμότητά τους να πλήξουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και να καρπωθούν τόσο την δικαιολογημένη όσο και την αδικαιολόγητη δυσαρέσκεια πολιτών. Πλειστηριασμοί όμως διεξάγονταν και προ μνημονίων αρκετές δεκάδες χιλιάδες κατ’ έτος, χωρίς να παρεμποδίζονται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εν μέσω κρίσης έθεσε κανόνες και όρους με σκοπό την προστασία των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ(τύπος, τηλεόραση και κοινωνικά δίκτυα) σαν έτοιμοι από καιρό αξιοποίησαν στο έπακρο την ευκαιρία. Διέρρευσαν παραπλανητικές πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ¨βγάζει στο σφυρί¨ πρώτη κατοικία λόγω χρεών προς τράπεζες δανειοληπτών κατώτερων τάξεων που αδυνατούν να πληρώσουν. Παραποιώντας την αλήθεια διοχέτευσαν στην κοινή γνώμη την ιδέα ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν αναιτιολόγητα.

Τέλος ολοκλήρωσαν την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ βγάζοντας στο προσκήνιο τα ¨μεγάλα όπλα¨ όπως ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ οι οποίοι αφού ελεεινολόγησαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακολουθία του και το ανάλγητο πρόσωπό του αποποιήθηκαν την ευθύνη τους να μιλήσουν επί της ουσίας για τις διαφωνίες τους στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Αρκέστηκαν μόνο στο να ζητήσουν να ρυθμιστεί με νόμο η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας γενικά.

Ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε άδικο να συγχέονται αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν με αυτούς που δεν θέλουν. Το κράτος δεν νομιμοποιείται να εξαγοράζει τα δάνεια όλων των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας γιατί με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται στις πλάτες της κοινωνίας ένα χρέος που δεν οφείλει να αποπληρώσει. Υπό αυτήν την έννοια πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί για τους ¨στρατηγικούς¨ κακοπληρωτές. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το χρέος τους προς τις τράπεζες δεν θα γίνουν.  Οι όψιμοι υπερασπιστές της πρώτης κατοικίας για να ¨θολώσουν τα νερά¨ σερβίρουν πληροφορίες για πλειστηριασμούς σπιτιών μικρότερης αξίας από 280.000 ευρώ ανεξάρτητα με το αν ανήκουν σε δανειολήπτες με πολλά σπίτια και για πλειστηριασμούς που δεν αφορούν τράπεζες αλλά ιδιώτες.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη η αντικυβερνητική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης. Έχουμε συνηθίσει την υπερβολή τους και την έλλειψη μέτρου στην πολιτική αντιπαράθεση. Στόχο έχουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν μας πτοούν οι μεθοδεύσεις τους. Τους πληροφορούμε ότι δεν θα περάσουν.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com