Έφη Αχτσιόγλου: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα συρρίκνωσης του δικαιώματος της απεργίας

0

«Η αλλαγή στην απαρτία της γενικής συνέλευσης από το 1/3 στο 1/2 αφορά μόνο στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία και όχι στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα- ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις», επαναλαμβάνει η υπουργός Εργασίας.

Αποσύρθηκε, από το νομοσχέδιο για τη χρήση του συστήματος HELLAS SAT, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία οριζόταν ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Η τροπολογία ρύθμιζε και θέματα αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Όπως έκαναν γνωστό το βράδυ της Δευτέρας πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

Με την εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα:

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα συρρίκνωσης του δικαιώματος της απεργίας».

Συγκεκριμένα, «η αλλαγή στην απαρτία της γενικής συνέλευσης από το 1/3 στο 1/2 αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία», όπως τονίζαμε και στο χθεσινό δημοσίευμα του Left.gr.

«Δεν αφορά πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα- ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Τι ανέφερε σχετικά με την εν λόγω τροπολογία ο Δημ. Τζανακόπουλος στο briefing

Σε ερωτήματα για την τροπολογία που αφορά στην αύξηση του ποσοστού απαρτίας για την απεργία στις περιπτώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση έχει προθεσμία να νομοθετήσει περίπου έως τις 10-12 Ιανουαρίου και πως έως τότε θα έχει κατατεθεί και η σχετική ρύθμιση, που με βάση και την ενημέρωση που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας, αποσύρθηκε για λόγους διαδικαστικούς, αλλά και για λόγους νομοθετικών βελτιώσεων.

Για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, ότι στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής λειτουργίας, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων είναι εύλογες και θεμιτές και πολλές φορές απαραίτητες.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε στην διαπραγμάτευση, να εξασφαλίσει μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις, που μπορούν και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους δύναμη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τη συμφωνία για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων από την 1/9/2018.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έγιναν οι απαραίτητες σταθμίσεις από την κυβέρνηση, που έχει «εξηγήσει με τον αναλυτικότερο δυνατό τρόπο και στους εργαζόμενους και στα σωματεία». «Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να επανέλθει το πλαίσιο προστασίας και εγγύησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σ’ αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, καθώς ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουμε σε ένα καθεστώς βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης με αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com