Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα-Ενέκρινε και την 3η αξιολόγηση το Eurogroup

0

Την αρχή του τέλους της εποχής των Μνημονίων βλέπουν διεθνείς οίκοι, αγορές και ξένα μέσα ενημέρωσης μετά τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και την έγκρισή της από το Eurogroup – Την άποψη ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν χτες στο Eurogroup τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.

Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της Πρόνοιας. Το συνολικό κονδύλι για οικογενειακά επιδόματα θα φτάσει τα 910 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Για το πρώτο παιδί το ανώτερο επίδομα θα διαμορφωθεί στα 70 ευρώ από 40 ευρώ σήμερα. Για οικογένειες με δύο παιδιά, το συνολικό μηνιαίο επίδομα ανεβαίνει στα 140 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα και για τους τρίτεκνους διαμορφώνεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα καταβάλλεται επίδομα 140 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, στη συμφωνία προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα χρονιά.

Σε ό,τι αφορά στα αναπηρικά επιδόματα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή. Συμφωνία υπήρξε, επίσης, για τον εξορθολογισμό των προστίμων της εφορίας. Παράλληλα, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που θα ικανοποιούνται οικονομικά θα είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Το ανώτερο ποσό που θα μπορούν να λάβουν είναι 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες, δηλαδή 9.669 ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία στη σειρά κατάταξης των πιστωτών στην περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης θα προηγούνται σε κάθε περίπτωση τα οφειλόμενα έξι μισθών των εργαζομένων και μετά θα ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες απαιτήσεις των πιστωτών.

Εκκρεμότητα υπάρχει μόνο για το ελληνικό αίτημα να διατηρηθεί για ακόμα ένα χρόνο ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας εγκρίθηκε από Eurogroup της Δευτέρας και εφόσον έχουν ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το επόμενο Συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου, τότε θα κλείσει και η πολιτική συμφωνία ώστε να εκταμιευθεί η δόση.

«Καλά νέα» για την Ελλάδα

«Καλά νέα» για την Ελλάδα που δείχνουν τη «δέσμευση» όλων των πλευρών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χτες στις Βρυξέλλες. «Είχαμε καλά νέα για την Ελλάδα. Οι θεσμοί γύρισαν από την αποστολή στην Αθήνα και χάρη στη σκληρή δουλειά των ομάδων τους και σίγουρα των ελληνικών αρχών επιτεύχθηκε συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις του προγράμματος» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα αφορούν την εφαρμογή από την Ελλάδα όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων δράσεων. Όπως ανέφερε το μεγαλύτερο μέρος της νομοθέτησης θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα στις αρχές της επόμενης χρονιάς, επιτρέποντας στους θεσμούς να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων πριν από το επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. «Πολύ καλά νέα που δείχνουν τη δέσμευση όλων των πλευρών» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι ένα «πολύ καλό σημάδι» και ότι προετοιμάζει το έδαφος για τις «στρατηγικές» συζητήσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά για το τέλος του προγράμματος.

Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% το 2017 και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και για τον προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Επίσης, επιτεύχθηκε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και για το «ευαίσθητο» σημείο της αγοράς ενέργειας. Επίσης, συμφωνήθηκαν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά και για τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί «καλό σημάδι» για την ιδιοκτησία του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αλλά και για τις αγορές. «Ελπίζω ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση του ESM σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ύψος της επόμενης δόσης, ανέφερε ότι είναι ακόμα νωρίς, γιατί αφενός δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και αφετέρου θα πρέπει πρώτα να διεξαχθούν συζητήσεις για το ύψος του «μαξιλαριού» που θα πρέπει να φτιάξει η Ελλάδα για το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι συνολικά θα εκταμιευθούν 18,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος, τα οποία θα χωριστούν στην τρίτη και την τελευταία αξιολόγηση.

Ευ.Τσακαλώτος: Κοινή αποδοχή στο Eurogroup ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα

Την άποψη ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του Eurogroup. «Ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση για την Ελλάδα κατά τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Ήταν πολύ καλή γιατί όλοι οι θεσμοί έκαναν πολύ καλά σχόλια για την πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς» δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι «τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί δούλεψαν σκληρά γι΄ αυτό το αποτέλεσμα» και ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων «το συντομότερο δυνατό».

«Επίσης, ήταν καλή συνάντηση γιατί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και έκανε σαφές ότι ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς η μείωση του χρέους μέχρι το 2060 θα φτάσει στο 25% στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αντί για 20% που προβλεπόταν αρχικά» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Συνολικά ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση, πολλή δουλειά απομένει αλλά η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πλέον ότι συμβαίνει αυτό» επισήμανε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι αναμένει «μια ακόμα καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου».

ΠΗΓΗ: left.gr

 

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com