Μεγάλη η ανάπτυξη των εξαγωγών στη Θεσσαλία –Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας

0

Συνέντευξη της Κατερίνας Ελευθέρογλου με το Διευθυντή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

-Κύριε Ιγνατιάδη σήμερα σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εξαγωγές;

Πάμε καλά .Ειδικά στη Θεσσαλία έχουμε μεγάλη ανάπτυξη ,κυρίως τρόφιμα και μια σειρά άλλων προϊόντων .Στην Ελλάδα υπάρχουν  600 εταιρείες που εξάγουν .Εμείς όμως ενδιαφερόμαστε κυρίως για τη   ΜμΕπιχειρηματικότητα ,ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα  και την ευκαιρία για να προωθήσουμε και τις περιφερειακές εξαγωγές. Για αυτό το σκοπό γίνονται δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Δράσεις  τεχνογνωσίας ,μεταφορών ,φορολογικού πλαισίου με συνέδρια και work shop που στόχο έχουν να ενισχύσουν τον ΜμΕξαγωγέα. Η χώρα μας έχει περιορισμένη αγορά –μικρή- αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της εξάγει διεθνοποίει τη δραστηριότητα του.

-Ποιός   τομέας σήμερα  κατέχει τα  πρωτεία ; Οι νέοι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για την εξαγωγική δραστηριότητα; Προσανατολίζονται προς αυτό τον τομέα;

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας ,αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ ψιλά .Πολλοί νέοι άνθρωποι οργανώνονται με μηχανήματα και εφαρμόζουν καινοτομίες ώστε να διεθνοποιήσουν τα προϊόντα τους τα οποία είναι υψηλής ποιότητας Ο ΣΕΒΕ συνεργάστηκε με Διεθνείς Οργανισμούς  έγιναν  σεμινάρια εξειδίκευσης εξαγωγικού εμπορίου  -δεν γίνονται πλέον οι εξαγωγές με άλλο τρόπο. Απαιτείται οργάνωση και επιμόρφωση και η δύναμη μας προέρχεται από τη συνεργασία.

-Η Θεσσαλία για να εστιάσουμε σε μια περιοχή –   τη δική μας – έχει αύξηση η μείωση των εξαγωγών;

Σε επίπεδο εξαγωγών η Θεσσαλία έχει μια αύξηση της τάξης του 10%.   Στο νομό Λάρισας έχουμε εξαγωγή τροφίμων μερίδιο  52%,  οι εξαγωγικοί  προορισμοί είναι η Γερμανία η Αγγλία η Ιταλία και άλλες χώρες.

-Σήμερα μια ΚΟΙΝΣΕΠ μπορεί να έχει εξαγωγική δραστηριότητα;

Διεθνή παραδείγματα μας δείχνουν ότι αναπτύχθηκε εξαγωγική προοπτική ,σε τοπικές κοινωνίες ,με τοπικά προϊόντα τα οποία μετά μπήκαν σε Διεθνείς αγορές. Το Υπουργείο Εργασίας προωθεί συνεργασία και εγγραφή συνεταιριστικών συμπράξεων με το ΣΕΒΕ, ώστε να δοθεί εξαγωγικό πρόσημο στις κοινωνικές επιχειρήσεις και να εκφραστεί το πεδίο.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com