Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι οριζόντια προτεραιότητα της Κυβέρνησης

0

Στο Βόλο συνάντησε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου ΚΟΙΝΣΕΠ της περιοχής και της Λάρισας η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου στην ΚΟΙΝΣΕΠ  La petit continue.

Η κα Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στο περιορισμένο προσωπικό που είχε το Υπουργείο Εργασίας αλλά με επίμονες προσπάθειες της κατόρθωσε να δημιουργήσει Ειδική Γραμματεία διότι όπως τόνισε η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι οριζόντια προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Κατόπιν αναφέρθηκε στο πλαίσιο της δικτύωσης μέσα στο οποίο εντάσσεται και η ΚΑΛΟ η οποία είναι χώρος αυτενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο κόσμος με δική του πρωτοβουλία λύνει τα προβλήματα του, από τα κάτω χωρίς τη συμβολή των ειδικών. O καθένας μπορεί να αποκτήσει τις γνώσεις από ένα κοινό από μια κοινότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η ΚΑΛΟ δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτη και αυτό μας βάζει σε μια προβληματική καθώς εμείς ως χώρα δεν έχουμε εμπειρία στις ΚΑΛΟ, για το τι είδους υποστήριξη θέλουμε από το κράτος η τι είδους βοήθεια θέλουμε. Πρέπει η ΚΑΛΟ –ανέφερε- συμπεριλαμβανομένων και των ΚΥΣΠΕ να στηρίζονται στο κράτος με τη μορφή της οικονομικής ενίσχυσης να μην είναι όμως εξ ολοκλήρου κρατικοδίαιτες.

Σε άλλο σημείο της εισήγησης της η κα Αντωνοπούλου ανέφερε ότι η ΚΑΛΟ  δεν νομοθετείται είναι η φύση της τέτοια, ότι εμείς βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο εξέλιξης κάνουμε διάλογο που θα ξεκινήσει από τη δικτύωση και την ανάπτυξη των ΚΟΙΝΣΕΠ. Πρόκειται δηλ για ένα διαφορετικού τύπου επιχειρείν -εδώ υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο ο νόμος 4430/16 που οι κανόνες του είναι αποδεκτοί απ όλους – και θα συμβάλουν ώστε αυτή η αυτενέργεια να ριζώσει. Ο  νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, πρόταγμα του όμως είναι αυτό που ορίζει το πεδίο.

Αναφερόμενη στα χρηματοδοτικά εργαλεία είπε ότι είναι Ευρωπαϊκοί πόροι που μας διατίθενται για να δημιουργηθούν μονάδες –επιχειρήσεις ΚΑΛΟ.

Κατόπιν ενημέρωσε  ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα βγει για διαβούλευση το σχέδιο για τα κέντρα στήριξης, τα οποία θα γεννηθούν μέσα από τις ΚΟΙΝΣΕΠ ο χώρος δηλ θα αυτοοργανωθεί. Σε κάθε Περιφέρεια θα γίνουν συμπράξεις  ανάμεσα στα  κέντρα οι δομές θα δημιουργηθούν χωρίς να εξαρτώνται από το κράτος –από το οποίο θα πάρουν χαμηλή χρηματοδότηση σε πρώτη φάση –ενώ σταδιακά όλο αυτό θα αρχίσει να κλιμακώνεται θα περάσει δηλ στη δεύτερη φάση στις Περιφέρειες.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com