Ανδρέας Ξανθός: Η Υγεία είναι ένας κρίσιμος δείκτης για την Ανάπτυξη

0

Στα πλαίσια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού συνεδρίου με διαθεματική ενότητα για την υγεία, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην αντίστοιχη συνεδρία, στην εισήγηση του για την υγεία ανέφερε τα εξής:

Πρόκειται για το δεύτερο συνέδριο μετά από αυτό της Κρήτης, που ενσωματώνεται θεματική για την Υγεία. Η  συζήτηση για την ανάπτυξη, πρέπει να εμπεριέχει μια σοβαρή στρατηγική για το κοινωνικό κράτος και τα ζητήματα περίθαλψης καθώς αυτά είναι σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Υγεία είναι ένας κρίσιμος δείκτης για την ανάπτυξη –είναι άλλωστε σύνθετη υπόθεση, αυτό απαιτεί διατομεακές συνεδρίες και δημόσιες πολιτικές. Δεν είναι υπόθεση μόνο των Πολιτικών και της Πολιτικής. Παίζουν ρόλο η διατροφή το περιβάλλον το διαδίκτυο οι εξαρτήσεις ,όπως ο τζόγος ,λόγω της ύφεσης στην οποία βρισκόμαστε. Το θετικό είναι ότι κλείνει η κρίση, άρα όλοι μαζί οι φορείς και η Πολιτεία έκαναν ένα σχεδιασμό με όραμα και υλοποιήσιμα βήματα.

Η Υγεία δεν είναι μόνο  υπόθεση της Πολιτείας και των μέτρων –χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην πρόληψη στη βλαπτική φροντίδα του περιβάλλοντος και των κακών συνθηκών των πολιτών. Είμαστε σε μια περίοδο που η κατάσταση στο σύστημα Υγείας είναι σε τροχιά σταδιακής βελτίωσης, αυτό το αντελήφθησαν οι εργαζόμενοι στην υγεία ,πρέπει τώρα να το αντιληφτούν και οι πολίτες .Τώρα καλύπτονται πολλά κενά από το σύστημα υγείας ,καθώς στηρίζει  η Πολιτεία τον τομέα αυτό που έχει μεγάλη σημασία στη ζωή των πολιτών.

Υπάρχουν  τέσσερις παρεμβάσεις  που στοχεύουν στα παραπάνω:

1)Αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας ,είχαμε αποκλεισμό των πολιτών που έχασαν την ασφάλεια τους ,έμειναν ανασφάλιστοι ,αλλά με το νομο 4368 καλύφθηκε το κενό .Μια παρέμβαση για ισότιμη κάλυψη των πολιτών την ώρα της ανάγκης

2)Προτεραιότητα στο Δημόσιο τομέα της υγείας .Η επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στην ανάγκη  της υγείας . Είναι ο  Δημόσιος τομέας από  τη μια αξιόπιστος και από την άλλη ανθρωποκεντρικος. Δεν κάνουμε τις διακρίσεις ανάμεσα στο καλό Δημόσιο τομέα και στον κακό Ιδιωτικο. Εχουμε υποχρέωση και ευθύνη να ενδυναμώσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με έλεγχο και κανόνες –μακριά από στρεβλώσεις και παθογένειες

3) Παρέμβαση ηθικοποίησης του συστήματος υγείας ,το χρειάζονται οι έντιμοι γιατροί ,δεν έχουν λόγο αυτοί να ενοχοποιούνται από αγκυλώσεις του παρελθόντος που πλήττουν την αξιοπρέπεια των πολιτων. Τωρα υπάρχει πολιτική βούληση και θεσμικός τρόπος που προωθούνται και ενισχύονται οι έλεγχοι

4)Κρίσιμες  αποφάσεις που εκκρεμούν με κορυφαία την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας .Νέες δομές που αναπτύσσονται ,νεος νόμος παρολες τις δυσκολίες γιατι έχουν φύγει πολλοί γιατροί στο εξωτερικό.

Θέλουμε να εμφυσήσουμε μια νεα αντίληψη να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους στην πρόληψη και τον ανθρωποκεντρικό στόχο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .Θέλουμε να κρατήσουμε τους γιατρούς στον τοπο μας για το νέο μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε .

Στις προμήθειες γινόταν σπατάλη .Με  ν/σ επιτυχαίνουμε αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας σε όλα τα θέματα ,έχουμε κάνει αρκετά βήματα αλλά γίνεται ακόμη προσπάθεια

Παρεμβάσεις μετρήσιμες .Μεταρρυθμίσεις ,Αναβάθμιση ,Καινοτόμες θεραπείες .

Έχουμε αξιόπιστο σύστημα υγείας ,έχουμε μεν προβλήματα αλλά έχουμε και προοπτική να τα αντιμετωπίσουμε. Η  χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής

Υπάρχουν δυσκολίες ,λόγο μνημονίων ,παρολες τις παρεμβάσεις που έγιναν ,υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός δαπανών ,ακόμη και αν είχαμε περισσότερα χρήματα δεν μπορούσαμε να τα ξοδέψουμε. Αυτο σημαίνει μνημόνια.

Έχουμε κάνει 10 εκ. ευρω ενίσχυση στις ΥΠΕ .Ενίσχυση με προσωπικό ολων των ειδικοτήτων .Αθροιστικά η παρέμβαση αυτή είναι σημαντική ,μετά από μια πενταετία πλήρους εγκατάλειψης .Τώρα μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για το Κοινωνικό κράτος. Υπάρχουν όμως στην υγεία και πτυχές που έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Με τις νέες δομές πολλοί θα εργαστούν με αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής.

Επένδυση στο σύστημα υγείας και από ιδιωτικούς πόρους -200 εκ απο το Ιδρυμα Νιάρχος για την αναβάθμιση του τομέα δείγμα εμπιστοσυνης από μεγαλους ομίλους σε ένα τομεα που πασχει και πρεπει να στηρίξουμε.

Πρεπει να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουμε μηχανισμό έγκαιρης παρέμβασης –αυτό έχει μεγαλη σημασία και για τους επισκέπτες και για τους πολίτες.

Για το φαρμακο: Τομέας που είναι σημαντικός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εχουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τους ανθρώπους, εμείς θα δώσουμε την ώθηση.

Παραγωγική αξιοποίηση της ινδικής κάνναβης: Εχουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει σε όσους τα έχουν ανάγκη  αυτά τα σκευάσματα να τα εισάγουν νόμιμα χωρίς να καταφεύγουν σε παράνομες συναλλαγές. Τώρα πια μπορούν οι επενδυτες να περάσουν στην παραγωγή και επεξεργασία των συσκευασμένων, πράγμα που θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ιατρικός τουρισμός: Δεν είχαμε μέχρι πριν τις ρυθμίσεις που να το ευνοούν αλλά τώρα αυτό είναι μέλημα μας να διευθετηθεί. Ο παραπάνω τουρισμός όμως αφορά ποιο πολύ τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θα ενθαρρύνουμε μια σοβαρή στρατηγική με ρυθμίσεις αλλά κυρίως με έργα.

Στοίχημα για μας η βελτίωση της περίθαλψης στη χώρα μας. Συνεργαζόμαστε με τις Δημόσιες δομές και  θέλουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους για τη διαφορά στο σύστημα υγείας και τη φροντίδα υγείας την κάνει ο ανθρώπινος παράγοντας  ο οπαίος βλέπει την προσπάθεια την ισχυρή πολιτική μας βούληση και  για αυτό σιγά σιγά κλείνουν οι πληγές του  και μας στηρίζει.

Η δίκαιη ανάπτυξη συνδέεται με την υγεία.

 

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com