Διεθνής ημέρα της μη βίας σήμερα

0

Kαθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου του 2007 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις. Η βία δυστυχώς είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που όμως  τελευταία παρουσιάζει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η πρώτη της κοιτίδα είναι τα οικονομικά αίτια, η ανεργία, η φτώχεια και οι στερήσεις δημιουργούν τάσεις βίας. Οι άνθρωποι που έχουν συσσωρεύσει αρνητικό ψυχολογικό φορτίο εκτονώνονται με τη βία. Η αστυφιλία και το πρότυπο του Καπιταλισμού – του μοναχικού ανθρώπου που πάνω πάνω βάζει το Εγώ και έχει ξεχάσει το Εμείς – αυτού του ανθρώπου που αισθάνεται που ζει και είναι μόνος, δημιουργεί παρόρμηση προς τη βία, που συνήθως διαπράττει, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Τα πνευματικά αίτια –η απαιδευσία η ελλιπής μόρφωση –και τα θρησκευτικά αίτια –οι φανατισμοί –συμβάλουν κατά ένα βαθμό στην εκδήλωση της.

Τα παρακλάδια της είναι πολλά, όπως και να έχει όμως και από όποια αιτία και αν εμφανίζεται η βία, είτε είναι λεκτική, ή οπαδική, ή ψυχολογική, ή σωματική, είτε είναι ενδοοικογενειακή, ή ενδοσχολική, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αλλοιώνει τον Πολιτισμό, ευτελίζει τις ηθικές αξίες εφόσον συνεχώς δημιουργεί φαύλους κύκλους και οδηγεί στην οπισθοδρόμηση.

Βέβαια σε άψογα λειτουργική και δίκαιη κοινωνία ίσως να μη φτάσουμε ποτέ αλλά ο καθένας από μας έχει υποχρέωση σαν μονάδα αλλά και μέσα από την κοινότητα να επαναφέρει στην επιφάνεια την ηθική και ψυχική καλλιέργεια, αυτά που μας χαρακτήριζαν στη μακραίωνη πορεία στην Ιστορία μας  –μόνο έτσι θα θωρακιστούμε απέναντι στη βία και την απομόνωση.

Οι δράσεις μέσα από την κοινότητα η συμμετοχή στο «γίγνεσθαι», είναι η απάντηση  στο Εγώ του Καπιταλισμού και στον απαθή μοναχικό τύπο που προτάσσει για να είναι εύκολα κατευθυνόμενος σαν μονάδα σαν αριθμός για την επίτευξη στόχων πολύ συγκεκριμένων.

Κατερίνα Ελευθέρογλου

 

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com