Δηλητήριο το PSI…

0

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα documentonews.gr, εμπειρογνώμονες, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας και του ΔΝΤ και αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε κλειστή συζήτηση στη Φρανκφούρτη, προχώρησαν στην παραδοχή, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η ελάφρυνσή του αποτελεί μονόδρομο προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές.

Επισήμαναν επίσης ότι το PSI ήταν δηλητήριο για την οικονομία της χώρας (αυτό που υπερασπίζεται με νύχια και δόντια ο Βενιζέλος) και συνεπώς, ούτε το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων έδωσε λύση. Υποστηρίζουν ότι βοήθησε ελάχιστα διότι οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες σε πτώχευση και απαιτήθηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι σε σύγκριση με την οικονομία της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας η ελληνική οικονομία δεν γνώρισε ανάκαμψη στα χρόνια που ακολούθησαν. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε αναπροσαρμογή στην εσωτερική οικονομία, καθώς υπήρξαν οριζόντιες περικοπές μισθών.

Δύο ήταν τα δεδομένα που στάθηκαν εμπόδιο στην ανάκαμψη. Πρώτον, η μείωση του ΑΕΠ με βάση το κόστος των συντελεστών παραγωγής δεν οδήγησε σε ανάλογη αναπροσαρμογή των τιμών της εσωτερικής αγοράς και αυτό οφείλεται στις ολιγοπωλιακές μορφές της ελληνικής αγοράς. Η Ελλάδα δεν υποφέρει από δύσκαμπτες μορφές;;;;;;;;;;;;;;; στην αγορά εργασίας αλλά από δύσκαμπτες παραγωγικές δομές και έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών. Η τρόικα δεν έλαβε σοβαρά υπόψη αυτό το δεδομένο όταν διαμόρφωνε το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, τόνισαν οι εμπειρογνώμονες.

Μάλιστα σημείωσαν ότι τη μεγαλύτερη ζημιά επέφερε η απειλή και η σεναριολογία, κυρίως από Γερμανούς πολιτικούς, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς όσο συνεχίζονται οι απειλές δεν αναμένεται να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα.

ΠΗΓΗ: documentonews.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com