Economist: Γιατί ένα Grexit θα ήταν… διαβολικά δύσκολο

0
Συντάκτης: Παναγιωτης Βελισσαρης – Λυμπεριδης

 

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση καθυστερούν, τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έκαναν για ακόμη μια φορά την εμφάνισή τους. Αυτή τη φορά το περιοδικό Economist, σε δημοσίευμά του προσπαθεί να καθορίσει –θεωρητικά- τη διαδικασία και τις επιπτώσεις της.

«Μία μεγάλη ερώτηση αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης: Θα έπρεπε ένα ή περισσότερα μέλη της ευρωζώνης να αποχωρήσουν;» διερωτάται το βρετανικό περιοδικό που συνεχίζει: «Ο προφανέστερος υποψήφιος είναι η Ελλάδα, η χώρα απ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα. Ποτέ δεν πληρούσε τα κριτήρια για την είσοδό της [σ.σ. στην ευρωζώνη], ενώ τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος παραποιήθηκαν. Και η κρίση προκάλεσε πολλά βάσανα στους Έλληνες».

Στη συνέχεια ο Economist παρουσιάζει το αδιέξοδο στη δεύτερη αξιολόγηση καθώς επίσης και την άρνηση των ευρωπαίων πιστωτών να συναινέσουν σε ένα «κούρεμα» χρέους. «Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται περισσότερη λιτότητα όπως οι ψηφοφόροι έκαναν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, μόνο και μόνο για να αναγκαστούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Ακόμα και έτσι, οι Έλληνες δεν θέλουν να αποχωρήσουν από τη ζώνη του ευρώ, ίσως γιατί γι αυτούς έχει μετατραπεί σε Αλκατράζ: Μια φυλακή στην οποία μένουν μέσα οι κρατούμενοι κυρίως γιατί η απόδραση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εάν υπήρχε μία συντεταγμένη διαδικασία αποχώρησης από το ευρώ, μια ελληνική αποχώρηση θα ήταν πολύ πιο ελκυστική», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι αξιωματούχοι λένε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ωστόσο τουλάχιστον δυο φορές – το 2012 και το 2015-  το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μίλησε υπέρ αυτού του ενδεχομένου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της επιστροφής στη δραχμή σίγουρα είναι διαχειρίσιμες» εκτιμά ο Economist που προσθέτει ότι «τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα του ευρώ ενδεχομένως θα συνεχίσουν να είναι σε κυκλοφορία – ίσως επικαλυπτούμενα- και σε κάθε περίπτωση ακόμη περισσότερες πληρωμές θα γίνονται ηλεκτρονικά ή μέσω πιστωτικής κάρτας. Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, αλλά θα μπορούσαν να επιβληθούν αυστηροί κεφαλαιακοί έλεγχοι όπως στη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο το 2013. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να παράσχει στην Τράπεζα της Ελλάδος άφθονη ρευστότητα Η ελληνική οικονομία, ιδίως η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να καρπωθεί τα μεγάλα οφέλη από μια ουσιώδη υποτίμηση [σ.σ. του νομίσματος]».

Αλλά, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, δύο είναι οι βασικοί λόγοι που ωθούν τους ηγέτες της ευρωζώνης να αποστρέφονται ένα ενδεχόμενο Grexit. Ο πρώτος είναι ο κίνδυνος της μετάδοσης:

  • «Πρώτον, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε, ο μύθος ότι δεν υπάρχει γυρισμός από το ευρώ, θα κατέρρεε, φέρνοντας την ευρωζώνη ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Και στη συνέχεια οι αγορές θα στοιχημάτιζαν εάν η Πορτογαλία ή η Ιταλία θα ακολουθούσε, προμηνύοντας την ενδεχόμενη τελική κατάρρευση του κοινού νομίσματος. Και πάλι ,η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, έτσι εάν η Ένωση φοβάται πως μια τέτοια οικονομική αναταραχή θα κατέστρεφε το ευρώ, έχει ανησυχητικά χαμηλή αυτοπεποίθηση απέναντι στο ίδιο της το δημιούργημα. Πέραν αυτού, οι θεσμικές αλλαγές, εξόπλισαν το ευρώ με πολύ πιο ισχυρές άμυνες σε σχέση με το παρελθόν».
  • Ο δεύτερος λόγος κατά το περιοδικό είναι πως «το ενδεχόμενο κόστος ενός Grexit θα μετακυλιόταν μέσω του συστήματος TARGET στην ΕΚΤ, γεγονός που θα είχε μεγάλη επίπτωση στον προϋπολογισμό της».

Κάποιοι οικονομολόγοι, συνεχίζει ο Economist, πρότειναν να αποχωρήσει η Γερμανία και όχι η Ελλάδα προσωρινά από το ευρώ και να επιστρέψει αργότερα. «Το επιχείρημά τους συνίσταται στο ότι τα βασικά προβλήματα της ευρωζώνης είναι η μεγάλη ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας και το τεράστιο εμπορικό της πλεόνασμα. Και όμως μια έξοδος της χώρας μοιάζει πολιτικά αδικαιολόγητη: Το θέμα για τις αγορές είναι η συμμετοχή της Ελλάδας [σ.σ. στο ευρώ] και όχι της Γερμανίας. Πολιτικά ή οικονομικά γεγονότα θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν τη συζήτηση για το Grexit ανά πάσα στιγμή. Θα ήταν φρόνιμο για την Ένωση να προετοιμαστεί για το χειρότερο και να επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει τις παράπλευρες απώλειες», καταλήγει ο Economist…

 ΠΗΓΗ: newpost.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com