ΔΝΤ: ο Αρμαγεδώνας της πατρίδας μας…

0

Οι δανειστές ζήτησαν νέα μέτρα 3,5 δισ. κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ- Κυβέρνηση: Οι παράλογες απαιτήσεις δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις

 

Συντάκτης: Γιαννης Αλμπανης

Μετά από 4,5 ώρες εντατικών συνομιλιών μεταξύ Τσακαλώτου και δανειστών, δεν βγήκε «λευκός καπνός» από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Όλοι αναγνωρίζουν ότι έγινε πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι δανειστές ζήτησαν τη λήψη μέτρων λιτότητας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων (2% του ΑΕΠ), απαίτηση που απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά συνέπεια, δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Συνάντηση σε υψηλό επίπεδο

Η συνάντηση των Βρυξελλών ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ. Στόχος ήταν να προδιαγραφεί το πλαίσιο της συμφωνίας για τη Β Αξιολόγηση. Γι’ αυτό και η συνάντηση έγινε σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα πήρα μέρος οι:

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος της αποστολής του ESM που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα Νικολά Τζιαμαρόλι, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μέτρα 3,5 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές (κατ’ επιταγή του ΔΝΤ) απαίτησαν τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας ύψους 3, 5 δις (2% του ΑΕΠ). Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε την απαίτηση αυτή. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε επικαιροποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ, στη βάση των πραγματικών επιδόσεις του 2016 και του πρώτου μήνα του 2017. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ προβλέπουν έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων της κυβέρνησης η περσινή χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Αν επικαιροποιηθούν οι υπολογισμοί του ΔΝΤ, μειώνεται κατά πολύ ο λογαριασμός των μέτρων γιατί συρρικνώνεται το δημοσιονομικό κενό.

«Παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ»

Μετά το τέλος της συνάντησης των Βρυξελλών, κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.»

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι έγινε «ουσιαστική πρόοδος». «Είμαστε κοντά σε κοινό τόπο ώστε η αποστολή των τεχνικών κλιμακίων να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com